Бразил добија 3 милиона доза вакцина којима ускоро истиче рок

БРАЗИЛИЈА: Бразил ће у наредних неколико дана добити прву серију од три милиона доза Џонсон и Џонсон вакцина против ковид 19, чија примена мора бити убрзана због кратког рока трајања, потврдило је министарство здравља.
brazilija brazil pixabay
Фото: pixabay.com

Министар здравља Марсело Кирога у уторак је рекао да је за извоз вакцина које стижу у земљу, а које је развила компанија Јансен, подружница Џонсона и Џонсона, потребно одобрење америчке Управе за храну и лекове (ФДА).

"Наравно, ако се одложи одлука ФДА, три милиона доза можда више неће бити корисно за нас, због кратког рока трајања", изјавио је Кирога у бразилском Сенату, преноси Ројтерс.

Рок трајања ове серије вакцина истиче 27. јуна, а бразилски министар је нагласио да њихова примена у имунизацији становништва мора бити веома брза пре него им истекне рок.

Бразил је са Јансеном потписао споразум о набавци 38 милиона доза са испоруком у последњем кварталу ове године, тако да прва серија стиже раније од очекиваног, а комисија у Сенату тренутно води истрагу против владе због кашњења у обезбеђивању вакцина, за шта се највише окривљује став председника Жаира Болсонара који је умањивао значај пандемије.

Бразил је други по погођености епидемијом, одмах иза САД и заостаје за већином земаља у вакцинацији својих 210 милиона становника, пошто је до сада само 14,5 одсто популације потпуно вакцинисано са две дозе.

У земљи је од почетка пандемије регистровао 17.037.129 случајева коронавируса, а према подацима министарства здравља 476.792 особе су умрле од последица ковида-19.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести