ХР: Седам мртвих, извучене две живе особе из рушевина

ЗАГРЕБ: Екипе Хрватске горске службе спасавања (ХГСС) у уторак су на ширем подручју Петриње и Глине лоцирали троје смртно страдалих и из рушевина извукли две живе особе, па се укупан број погинулих попео на седам.
p
Фото: Tanjug (HINA/Damir Sencar)

Досад смо из рушевина извукли једну жену из зграде градског већа у Петрињи, а у Мајским пољанама пронашли смо три смртно страдале особе и једну живу затрпану особу открили уз помоћ паса, изјавио је шеф ХГСС-а Јосип Гранић за Хину, пренео је сајт Индекс.

Овај сајт је јавио да је пронађена и седма жртва земљотреса, ради се мушкарцу из цркве у Жажинама.

Према последњим информацијама, погинули су 12-годишња девојчица у Петрињи, пет жртава је у Мајским Пољанама код Глине, и једна особа је погинула у рушевинама цркве у Жажини код Лекеника, преноси портал Индекс.
 
У цркви у Жажини у тренутку урушавања налазило се пет особа, четворо је побегло пре него се урушила, а особа која је остала заробљена под рушевинама је преминула.
 
Погибију 12-годишње девојчице у Петрињи раније данас потврдила је полиција.
 
Само у Сиску је повређено најмање 20 особа, од којих две тешко.
 
Нису утврђена оштећења на постројењу нуклеарке Кршко

После данашњег земљотреса у Хрватској нису утврђена никаква оштећења на постројењу нуклеарне електране Кршко и није било утицаја на околину, изјавио је Стане Рожман, директор те нуклеарке у којој је данас заустављен рад после земљотреса који је погодио Хрватску, преноси Индекс.

Тренутно је нуклеарка у сигурносном прекиду. Очекује се да ће ускоро опет почети нормално да ради, рекао је Рожман за регионалну телевизију Н1.

Рожман наводи да су данас сигурносни системи наложили да се нукеларка заустави.

Фото: Tanjug/HINA

То се не догађа код сваког потреса. Нуклеарка је пројектована за најснажније потресе, а овај данашњи далеко је испод оног нивоа за колико степени је пројектована, навео је директор нуклеарке Кршко.

Преволник:Предстоји период изразите сеизмичке активности

Сеизмолог Сњежан Преволник каже да се нада да је данашњи потрес са епицентром у Петрињи јачине 6,2 био најјачи у овој серији, али је истакао да предстоји период изразито велике сеизмичке активности који ће потрајати можда и дуже до годину дана.

За данашњи најјачи потрес Преволник је рекао да је разоран.

"Ово је најјачи потрес за који имамо историјска сазнања да се догодио на том подручју и један је од најјачих, ако не и најјачи, инструментално забележен на подручју Хрватске", рекао је.

Према његовим речима, учесталост подрхтавања тла је толика да не прође ни неколико секунди да нема подрхтавања.

"Предстоји раздобље изразите сеизмичке активности која ће, бојим се, потрајати јако дуго, чак и преко годину дана", рекао је Преволник за загребачку Н1.

Дујменовић: Порођај у Сиску на 6,2 по Рихтеру

Време данашњег најснажнијег земљотреса у протекла два дана јачине 6,2 по Рихтеру, који је погодио Хрватску, у болници у Сиску једна жена је управо била на порођају.

"Мама и беба су добро, све је прошло у реду", рекао је директор сисачке болнице Томислав Дујменовић.

Хрватски медији су раније пренели да је једна беба у инкубатору повређена, а Дујменовић је новинарима рекао да нема информацију о томе.

Дујменовић је раније данас за ХРТ рекао да је штета на болници огромна.

"Порушена је цела интерна, Јединица интензивног лечења, хирургија, гинекологија. Може се рећи да је остала само нова зграда. Све пацијенте селимо у нову зграду. Највећи део порушеног више није за употребу..", рекао је Дујменовић.

Додао је да ће пацијентии бити превожени у друге болнице, а неки ће бити транспортовани хеликоптерима.

Фото: Tanjug/HINA

Пронађена жена испод рушевина, трага се још на три локације

У Петрињи коју је данас погодио разоран земљотрес пас је пронашао једну жену под рушевинама и у току је њено спашавање.

На још три локације трага се за затрпанима, рекао је директор Цивилне заштите Хрватске Дамир Трут, преноси Хина.

Осам паса је на терену у потрази за страдалима у рушевимана од потреса.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести