Додик: Српска спрема блокаду институција БиХ

БЕОГРАД: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да Република Српска спрема политички одговор - блокаду институција БиХ док се не укине одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне закон о "кажњавању негирања геноцида" и нагласио да излаз из такве ситуације види у договору.
Jutjub/RTRS/Milorad Dodik
Фото: Јутјуб/РТРС/Милорад Додик

"Излаз је да се договоримо, ако нема договора биће блокаде БиХ, она је земља на силу, по многим квалификацијама немогућа земља...све међународне операције нису дале право да БиХ може да функционише", рекао је Додик за Танјуг.

Додик каже да се против насиља међународне заједнице у БиХ треба борити полтичким средствима.

Борба политичким средствима, како појашњава, значи одржати Народну скупштину и одбацити свако наметнуто ресење и ово и сва друга које је било значајно.

Према његовим речима, политички одговор подразумева да се не одлази у институције на нивоу БиХ и да се не даје сагласност за било какву одлуку док се питање не разреши.

Наглашава да међународни представник нема овлашћења ниједним актом да намеће одлуку о проглашењу закона и да је још већи апсурд то што Инцко каже да "Закон ступа на снагу осам дана након објављивања на сајту ОХР", а што је према Додиковим речима, немогуће било где на свету.


Никада нећемо прихватити Изетбеговићеву реалност

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да Срби у РС неће никада прихватити реалност какву тражи председник Странке демократске акције у БиХ Бакир Изетбеговић.

На питање шта српски политичари у РС кажу на речи Избетбеговића да морају да прихвате реалност, Додик је за Тањуг рекао да Срби никада неће прихвати такву реалност.

"Чинили су злочине у прошлом рату, убијено је више од 30.000 Срба, а за њих нема пресуда. Потпуно смо уверени да је сва међународна правда креирана поселе рата да додатно осуди Србе и квалификује их управо као што је Инцко покушао", рекао је Додик.

 


"Ситауција се може решити одлуком институција на нивоу БИХ, Парламента, Савета миснитара, Председништва, договором који се може постићи, али Бошњаци и Муслимани желе да то остане, они су лобирали за то, Инцко је био само са њима, био и пио њихове кафе, то је резултат тога", каже Додик.

Он решење види у одбацивању Инцковог Закона и наглашава да то треба учинити кроз закодонодавне институције, онако као је предвиђено Уставом.

"Примарно смо приотив наметања и чињенице да се покушава наметнути наводна забрана негирања геноцида који се није десио", рекао је Додик и подсетио да постоје научници, институти који о томе говоре.

Додик је додао да сада Инцко за кога је, како је навео, ''познато да је син официра Гестапоа из времена Другог светског рата'', покушава да Србима наметне квалификацију која не постоји.

На коментар да се Инцко позива на Бонска овлашћења Додик каже да је то блефирање међународне заједнице које траје 25 година и против чега се лично бори.

Подсетио је и да је бивши високи представник из времена доношења Бонских овлашћења рекао да је то против Дејтонског споразуима и блеф међународне заједнице.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести