Дунав залеђен и у Бечу

БЕЧ: Исток Аустрије данас је суочен са поларном хладноћом, те су делови земље осванули са минус 22 степена, услед чега се и Дунав заледио у Бечу.

Најхладније је било јутрос у покрајини Доња Аустрија, у местима Грос Греунгс и Пегшталу са минус 22.

Топлане у Бечу раде пуном паром, и испоручују за 30 одсто више топлоте домаћинствима него нормалним зимским данима.

Такође је и потрошња гаса протекле недеље, због јако ниских температура порасла, за 6 одсто него претходне недеље, те је потрошено 38.329 милиона кубних метара гаса.

Дунав се Бечу је заледио па су надлежне власти упутиле брод ледоломац „Ледена птица“ који треба да пробије лед око бечке дунавске луке.
(Танјуг)

Источна Европа под снегом, зима однела најмање 66 живота
Док се источна Европа и данас бори са обилним снежним падавинама и ниским температурама, власти евакуишу заглављено становништво, а најугроженији су бескућници и мигранти.

Невреме је многе оставило без струје, а многе је приморало и да одложе путовања, преноси АП.

Најновији хладни талас до сада је однео најмање 66 живота, а у неким деловима су забележене најниже температуре после више деценија.

У Пољској, која је најпогођенија, данас су пријављена још два смртна случаја, док се снежно невреме шири на многе земље у региону.

Истовремено, грчка морнарица послала је брод на острво Лезбос како би обезбедила склониште за око 500 избеглица и миграната, пошто је лекарско удружење на том острву саопштило да су услови у главном тамошњем кампу "нехумани" при чему су мигранти у шаторима изложени изузетно ниским температурама.

Делове северне и источне Бугарске паралисали су снежни сметови који су блокирали путеве и оставили 117 градова и села без струје, а главни аутопут који повезује Софију са црноморском луком Бургас је затворен.

Бугарски војници тешким машинама рашчишћавају главне путеве, спасавају заглављене људе и снабдевају удаљена села храном и водом.

Снег је блокирао путеве ка многим насељима и у јужној Албанији, где је досад од зиме преминуло пет особа, већином бескућника, а војни хеликоптери и служба за ванредне ситуације достављају помоћ становницима забачених планинских области, где војна и цивилна возила помажу у рашчишћавању путева по најнижим температурама од 1985.

На удару леденог таласа је и Румунија, где је због мећаве затворено више од 130 путева, а многи поласци возова су отказани или знатно касне.
(Танјуг)

Грађане Херцег Новог јутрос је изненадио снег
ПОДГОРИЦА: У Херцег Новом од јутрос пада снег, на изненађење грађана тог града на Јадрану.

Како је јавио Радио Јадран пало је пет центиметра снега , покрио је тло, што је ретка слика у овом граду.

“Снег давно није оволико нападао. Додуше, 5. јануара с јаким ветром снег је само провејавао, а данас је све прекрио", објавио је портал локалног радија.
(Танјуг)

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести