ЕМА разматра Фајзер пилулу за хитну употребу и пре званичног одобрења

АМСТЕРДАМ: Европска агенција за лекове (ЕМА) саопштила је да је почела да процењује пилулу против корона вируса коју је произвела компанија Фајзер Инк. како би видела да ли би могла да буде коришћена у хитним ситуацијама пре него што буде званично одобрена.
lekovi tablete
Фото: pixabay.com

ЕМА је у саопштењу навела да разматра податке о ефикасности Фајзерове антивирусне пилуле када се даје људима зараженим од ковид-19 који још нису хоспитализовани, али су у опасности од развоја тешке болести, пренео је АП.

Рани резултати сугеришу да Фајзерова пилула смањује ризик од хоспитализације или смрти, у односу на људе који су примили лажну пилулу, када су лечени од три до пет дана од развоја симптома ковид-19, саопштила је агенција.

Иако ће свеобухватнија евалуација вероватно ускоро почети, тренутна евалуација ће пружити препоруке широм ЕУ у најкраћем могућем року како би их користиле националане власти које желе да донесу одлуке засноване на доказима о раној употреби лека, навела је агенција.

Фајзер је раније овог месеца саопштио да је његова пилула смањила ризик од хоспитализације или смртности до 90 процената.

Компанија је објавила неколико детаља о нежељеним ефектима, али је навела да су стопе проблема сличне међу групама и износе око 20 одсто.

Препоруке и за хитну употребу Меркове ковид таблете

ЕМА је издала препоруку за хитну употребу Меркове таблете против ковид-19, иако овај лек још није одобрен.

Регулатор за лекове ЕУ, са седиштем у Амстердаму, саопштио је да се антивирусна таблета, позната као молнупиравир, може користити за лечење одраслих особа заражених корона вирусом код којих болест није узнапредовала,а где се очекује повећан ризик од развоја тешких форми обољења, преноси АП.

ЕМА је у саопштењу навела да лек треба дати што је пре могуће након што је ковид-19 дијагностикован и у року од пет дана од појаве првих симптома.

Предвиђено је да се узима два пута дневно током пет дана.

Агенција је саопштила да издаје овај савет „како би подржала националне власти које могу донети одлуку о могућој раној употреби лека пре одобрења за стављање у промет, на пример у условима хитне употребе, и у тренутку када се широм ЕУ бележи пораст инфекција и смртних случајева од ковид-19 “.

Најчешћи нежељени ефекти пријављени током лечења и у року од 14 дана након последње дозе молнупиравира били су дијареја, мучнина, вртоглавица и главобоља, од којих су сви били благи или умерени.

ЕМА не препоручује лек за жене које су трудне или доје.

Агенција је саопштила да се њена свеобухватна процена лека наставља.

Раније овог месеца, Британија је постала прва земља која је одобрила Меркову пилулу ковид-19,а молнупиравир такође чека на процену регулатора у САД.

Blago nama
19.11.2021 • 22:07
Ova vest me je vratila u vremena kada smo kao deca, sto bi danas rekli - tinejdzeri, voleli da se druzimo sa starijim ljudima, koji su znali da nas nasmeju a bogami i poduce. I jedina zahvalnost, moje malenkosti, ovom ispisanom tekstu o novopromovisanim a jos ne ispitanim tabletama za korona vidus, je samo u tom povratku na nase generacije, detinjstvo. Secanje me je vratilo da se prisetim cika Branka, pomocnika iliti lozaca, na parnoj lokomotivi, nezaboravnoj azapamcenoj a zvanoj Cira.
Blago nama
19.11.2021 • 22:16
Elem, cika Branko bi, kada bi procurila neka dobra, a narocito losa vest, on bi uvek ponavljao na njegov nacin iskazanu, stihovanu recenicu: "Blago nama i nasim zenama, a sa nama i nasim decama". Tako bi i ovu, trukovanu vest, siguran sam vise od sto posto, cika Branko prokomentarisao, jer bi onako bezazleno a promucurno, prvo zavrteo glavom u neverici, a onda onako kako je uvek, pre bilo sta da kaze, kroz stisnute zube ispustiomalo u duzem intervalu, da bi dao vaznost njegovom misljenju.
Blago nama
19.11.2021 • 22:27
Okrenuo se, oko sebe, kao da proverava koliko ga prisutni publikum slusa, procedio kroz stisnute zube - ccccc: "Ej ljudi, pa ovo je vest u koju ni ja, ovako naivan, dobrodusan a verujuci, ne bi poverovao. Zar je moguce ovako nesto"? Eto, tako bi govorio cika Branko, kada bi mu neko ispricao ovo sto je procitao, jer on nije bio vican citanju novina, a o knjigama ni pomena. Ne zato sto je zavrsio cetiri razreda, kako bi on rekao - osnovke, vec sto je brinuo o svakodnevnim zivotnim dogodovstinama.
Blago nama
19.11.2021 • 22:37
Bas me je ova istrukovana vest obradovala jer sam se setio, poprilicno davno zaboravljenog cika Branka. Naseg veseljaka, uvek spremnog na salu. Ali ovo i nije vest za radovanje, jer je djavo odneo salu, pa nam je ostavio da se ozbiljno zamislimo. Ako jos smemo. Jer kakva nam vremena dolaze sve manje ce ljudi imati prilike za bilo kakvu salu, jer nas "vremena" teraju na maksimalnu ozbiljnost. Eto, Fajzer je pronasao tablete, pored vakcina, na brzu brzinu proizvedene.
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести