Градови у Украјини постепено добијају струју

КИЈЕВ: Градови у Украјини, укључујући главни град Кијев, данас постепено добијају струју, дан након што су руски ракетни удари изазвали највеће прекиде у снабдевању електричном енергијом у Кијеву за девет месеци рата.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Регионалне власти су саопштиле да је 25 одсто домаћинстава у Кијеву још без струје, као и да је водоснабдевање у појединим областима града обновљено, а да ће у другим деловима почети да ради касније данас, објавио је Ројтерс.

У великом побољшању у односу на среду, када је нестало струје у целој Кијевској области, данас у Кијеву ради јавни превоз, а аутобуси су заменили трамваје да би се уштедела електрична енергија, наводи се у саопштењу кијевске регионалне војне администрације.

Украјина очекује да ће њене три нуклеарне електране, које су у среду биле угашене због руских ракетних напада, бити до вечерас поново у функцији, саопштио је министар енергетике Герман Галушченко.

Он је рекао за државну телевизију да ће нуклеарне електране почети од вечерас да раде и да ће то значајно смањити нестанак електричне енергије.

Украјинска електродистрибуција Укренерго саопштила је данас да због специфичности напада у среду, који су углавном циљали на производне објекте, долази спорије до поновног успостављања снабдевања електричном енергијом него после претходних руских ракетних напада.

Укренерго је навео да се сви енергетски објекти постепено враћају у погон, а да је за нуклеарне електране потребно највише времена да се нормализије снабдевање струјом.

Кијев је био једна од главних мета руских ракетних напада у среду на енергетске објекте који су довели до нестанка струје у многим регионима.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести