Груевски: ВМРО припрема документ о изласку земље из кризе

СКОПЉЕ: Дан уочи доласка у Скопље бриселске четворке, коју предводи европски комесар Јоханес Хан, прдседник ВМРО-ДПМНЕ и

бивши председик владе Никола Груевски, најавио је да та странка припрема документ о изласку Македоније из вишегодишње политичке кризе, посебно ове настале након одржавања децембарских ванредних парламентарних избора. 
Документ ће, према речима Груевског, бити доступан свим парламентарним странкама.

Он је у интервјуу провладиној тв Канал 5, неизносећи више детаља о самом документу, рекао само да он не фаворизује било коју политичку партију, те да се њиме чува унитарни карактер државе.
Груевски је поновио да се његова странка залаже за понављање ванредних парламентарних избора, који би били одржани заједно са парламентарним, као и спремност да дају подршку СДСМ за формирање мањинске владе, уколико се социјалдемократе одрекну платформе албанских партија.

Најавио је да ће то предочити и комесару Хану у уторак у Скопљу, те да оно што од њега очекује јесте да осуди тзв. тиранску платформу и мешање других земаља у унутрашња питања Македоније.
Уколико ниједан од тих предлога не буде прихваћен, Груевски није искључио могућност нарастања проблема који би могли да угрозе будућност Македоније.

Груевски, наиме, упозорава да народ мора да одбрани државу тако што ће спречити опозициони СДСМ да формира нову владу са албанским партијма, са којим има парламентарну већину.
"Држава је нападнута, потребно је да је народ одбрани, јер може да је нема ако буде остављена остваривању плана лидера опозиције Зорана Заева и његових сценариста. Сви који мисле да их сада оставе да направе владу, па да после реагују кад дође закон о језицима на дневни ред, можда им буде касно", рекао је Груевски.

Према његовим речима, "циљ је да се уведе двојезичност на целој територији државе, да се федерализује и да се промени уставно име Македоније на начин како то тражи Грчка".
"Упозоравам: може да дође до тога да државу немамо. ВМРО не може сам да одбрани државу, то може само народ", рекао је Груевски те додао да о евентуалној побуни народа треба да мисли онај који ради против народа.

" Нико не може да зна како ће народ реаговати на то што ради Заев", рекао је Груевски истакавши да се Заев понаша тако како се понаша да би избегао поступке за "криминалне радње" које је направио.

(Танјуг)

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести