Иванов други пут одбио да потпише Закон о употреби језика

СКОПЉЕ: Македонски председник Ђорђе Иванов, као што је најавио, поново је одбио да потпише Закон о употреби језика, који албански уводи као други званичи језик у Македонији, пренели су македонски медији.
Ivanov Djordje/Tanjug
Фото: Tanjug

Премијер Зоран Заев раније је рекао да би Иванов требало да потпише поменути закон, након другог усвајања у Скупштини, како би тај документ могао да почне да се примењује.

Одбијање Иванова да потпише декрет, Заев сматра "флагрантним кршењем Устава и кукавичлуком."

Иванов, међутим, сматра да је реч о закону који није у складу са Уставом.

Македонски председник је после поновног изгласавања закона, 14. марта, у обраћању јавности рекао да неће потписати декрет о његовом проглашењу.

И председник парламента из реда албанске мањине Таљат Џафери критикује Иванова због одбијања да потпише закон.


Протест против промене имена у Скопљу

Сусрете шефа грчке дипломатије, Никоса Коцијаса, са македонским државним врхом данас у Скопљу, прате демонстрације грађана који се противе промени имена Македоније.

Протесте је организовало више македонских удружења испред зграде Министарства спољних послова.

Они носе транспаренте са натписима: "Македонија за Македонце", "Стоп дискриминацији", "Стоп преговорима", "Стоп холокаусту против Македонаца"...


На питање да ли ће парламент можда затражити санкције за Иванова због одбијања да прогласи закон, Џафери је рекао да то у овом тренутку није могуће јер парламентарна већина нема двотрећинску већину, која је потребна за покретање такве процедуре.

Према Џаферију, закон о језицима, донет је у складу са Охридским споразумом, те да његовим доношењем Македонија ништа не губи у смислу њеног јединства.

Правни стручњаци сматрају да је Иванов требало да потпише закон и да је то може да одбије само једом, након првог усвајања у парламенту.

Уколико је закон, кажу, други пут већинским гласовима посланика усвојен, председник је дужан да га потпише.

Закон о употреби језика други пут је усвојен у парламенту 14. марта са 64 гласова, захваљући пре свега гласовима посланика из мањинских заједница.

Закон је усвојен без распрве о окко 65.000 амандмана, које је након првог усвајања на закон поднела најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести