Избори у Италији: Апсолутна већина десничарској коалицији

РИМ: Гласање на парламентарним изборима у Италији је завршено, пошто су биралишта затворена у 23 сата по локалном времену, преноси Би-Би-Си, а према излазним анкетама десничарска коалиција предвођена Браћом Италије Ђорђе Мелони на путу је да освоји апсолутну већину у парламенту
i
Фото: Tanjug (AP Photo/Gregorio Borgia)

Излазна анкета државне телевизије РАИ је показала да је блок конзервативних партија, који такође укључује Лигу Матеа Салвинија и странку Форца Италиа Силвија Берлусконија, освојио између 41 и 45 одсто гласова, што је довољно да ове странке обезбеде контролу над оба дома парламента, преноси Ројтерс.

Италијански изборни закон фаворизује групе које успеју да направе споразуме пре гласања, дајући им огроман број места у поређењу са њиховим бројем гласова, наводи британска агенција.

Као лидер највеће странке у победничком савезу, Мелони има шансе да постане прва жена премијер Италије, али је пренос власти традиционално спор и могло би да прође неколико недеља пре него што нова влада положи заклетву, додаје Ројтерс.


Мелони на путу да постане прва премијерка Италије

На парламентарним изборима који су данас одржани у Италији води коалиција десних странака предвођена Браћом Италије на чијем је челу Ђорђа Мелони, пошто је освојила између 41 и 45 одсто гласова, показују излазне анкетама које је објавила телевизија РАИ.

Према наводима РАИ, десничарски блок добиће између 227 и 257 од 400 места у Доњем дому парламента и између 111 и 131 места у Сенату који броји 200 ћланова.

Блок предвођен Демократском партијом, најјачом странком снага левог центра на чијем челу је некадашњи премијер Енрико Лета, освојио је између 25,5 и 29,5 одсто гласова, преноси Ројтерс.

Покрет пет звездица је освојио змеђу 13,5 одсто и 17,5 одсто, пренео је ''Гардијан''.

Уколико резултати избора буду потврђани Мелони ће, као лидер највеће странке у победничком савезу, имати шансе да постане прва жена премијер Италије, на челу највише десничарски настројене владе од Другог светског рата, наводи Ројтерс.

Коначни резултати очекују се сутра ујутру.


Италијани су данас гласали на парламентарним изборима који би, у критичном тренутку за Европу, у јеку сукоба у Украјини и глобалног пораста цена енергената, политички курс земље могли оштро да помере удесно, наводе британски јавни сервис.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести