Канада прекинула давање АстраЗенеке млађима од 55 година

ОТАВА: Канада је суспендовала коришћење вакцине АстраЗенеке за особе млађе од 55 година због забринутости да може да изазове крвне угрушке у ретким случајевима.
Astrazeneka kovid 19 vakcina  Foto: Oxford University/EPA
Фото: Астразенека kovid 19 вакцинa Foto: Oxford Universit
Суспензију давања АстраЗенеке је предложио Национални саветодавни одбор за имунизацију из безбедносних разлога, а канадске провинције су послушале предлог и прекинуле давање оксфордске вакцине у понедељак, објавио је Гардијан.
 
"Постоји основна несигурност о корисности АстраЗенеке за млађе од 55 година, када узмемо у обзир потенцијалне ризике", рекао је доктор Шели Дикс, потпредседник Националног саветодавног одбора за имунизацију.
 
Дикс каже да су нове препоруке дошле после најновијих података из Европе, у којима се наводи да се крвни угрушак може створити код једног у 100.000 вакцинисаних, што је много већа вероватноћа него један у милион, како се раније веровало.
 
Берлин: Болнице обуставиле давање АЗ женама испод 55 година

БЕРЛИН: Поједине берлинске државне болнице су престале да дају вакцину АстраЗенеке женама испод 55 година, пренео је немачки лист Тагешспигел, цитирајући портпаролку једне од болница.

Око 36.000 људи ради у болницама Шерити (19.000) и Вивантес (17.000), које су суспендовале давање вакцине женама, јавио је Ројтерс.

Тагешспигел каже да око две трећине медицинског особља у Чаритију је досад имунизовано, а од вакцинисаних, 70 одсто је примило дозу АстраЗенеке.

Руководство ових болница засад није било доступно за коментар. У понедељак је и Канада суспендовала коришћење АстраЗенеке за особе млађе од 55 година због бојазни око изазивања крвних угрушака.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести