Макрон у опасности, раме уз раме са левичарима

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон у опасности је да изгуби апсолутну већину у парламенту, пошто досадашњи резултати избора показују да левичарска коалиција предвођена Жан-Лик Меланшоном има благу предност по броју освојених гласова у првом кругу парламентарних избора.
1
Фото: AP Photo/Jean-Francois Badias

Макронов центристички савез "Заједно" и Меланшонова новоформирана левичарска коалиција "Нупес" скоро су изједначени, односно имају између 25 и 26 одсто гласова, преноси Би-Би-Си позивајући се на наводе француске телевизије.

Меланшон је, пола сата након што су објављене прве пројекције, објавио да његова коалиција води.

"Истина на крају првог круга гласања је да је председничка партија побеђена и поражена", рекао је Меланшон.

Према последњим проценама резултата првог круга парламентарних избора које је објавила ТВ БФМ, Меланшонов "Нупес" је освојио 26,2 одсто, Макронов "Заједно" има 25,9 одсто, а крање десничарском Националном окупљању Марин Ле Пен припало је 18,8 одсто гласова, док су републиканци освојили 11,4 одсто.

Према наводима телевизије ТФ1, и левица и Макронов савез освојили су 25,9 одсто гласова.

Процене консултантске фирме Елабе показују да ће "Заједно" имати између 260 и 300 места у парламенту у другом кругу избора 19. јуна, док је за апсолутну већину потребно 289 места. Према пројекцији Елабеа, левица ће имати између 170 и 220 места, знатно више него 2017. године.

АП оцењује, позивајући се на пројекције, да ће центристички савез Макрона задржати парламентарну већину након првог круга извора, али да ће имати значајно мање посланика него пре пет година.

Према превдијањима америчке агенције, Макронови кандидати победиће у већем броју округа од левичарских ривала, чиме ће Макронов савез добити већину.

Ројтерс,међутим, наводи да анекте показују да би "Нупес" могао да ускрати Макроновом савезу могућност да издејствује апсолутну већину у другом кругу избора, који ће бити одржан 19. јуна.

Излазност на данашњим изборима је била на историјски ниском нивоу са 47 одсто изашлих бирача.

Више од 6.000 кандидата, старости од 18 до 92 године, борило се за 577 места у француском парламенту у првом кругу избора.

У други круг избора, који ће бити одржан 19. јуна, пласираће се они који добију највише гласова.

Након Макроновог реизбора у мају, његова центристичка коалиција тражи апсолутну већину која би јој омогућила да спроведе његова предизборна обећања, која укључују смањење пореза и подизање старосне границе за пензионисање са 62 на 65 година.

Платформа левичара укључује значајно повећање минималне плате, снижавање старосне границе за одлазак у пензију на 60 година и закључавање цена енергената.

Систем гласања у два круга је сложен и није пропорционалан националној подршци некој странци.

Посланици се бирају по окрузима.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести