Линија војне комуникације САД-Русија коришћена само једном од почетка рата у Украјини

ВАШИНГТОН: Комуникациона линија успостављена да спречи сукобе у вези са ситуацијом у Украјини између војске САД и Русије на почетку руског рата против Украјине до сада је коришћена само једном, изјавио је данас неименовани амерички званичник за Ројтерс.
bela kuca, pixabay
Фото: pixabay.com

Званичник, који је захтевао да не буде именован, рекао је да су САД иницирале позив преко комуникационе линије како би саопштиле своју забринутост због руских војних операција у близини критичне инфраструктуре у Украјини.

Познато је неколико детаља око конкретног инцидента који је довео до позива путем линије која повезује Европску команду америчке војске и Руски центар за управљање националном одбраном.

Званичник је одбио да прецизира када је дошло до позива, али је рекао да то није било тада када је залутала ракета пала на Пољску, чланицу НАТО-а 15. новембра, када се погинуле две особе.

Ова комуникациона линија је само један од неколико начина на који комуницирају војске САД и Русије.

Други војни канали укључују ретке разговоре на високом нивоу између америчког министра одбране Лојда Остина и руског министра одбране Сергеја Шојгуа.

Начелници Генералштаба, амерички генерал Марк Мили и руски генерал Валериј Герасимов, такође, су разговарали у два наврата од почетка рата.

И саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен и директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Бил Бернс имали су контакт са руским званичницима.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести