Макрон: Разумем бес грађана, али настављам да идем свуда

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон је поручио данас да је насиље неспојиво са демократијом и да ће без обзира на јучерашњи инцидент и даље непосредно комуницирати са грађанима у јавности.
makron yt
Фото: Youtube Printscreen

Након што га је јуче приликом посете југоисточном делу Француске један грађанин ошамарио, Макрон је изјавио како разуме незадовољство грађана, али да је насиље потпуно неприхватљиво у демократској држави.

"Разумем бес грађана. Прихватам чињеницу да постоји љутња коју грађани морају легитимно да изразе. Редовно сам у контакту с људима који изражавају бес и узнемиреност због одређених одлука, а увек сам ту да то чујем и понекад могу да дам одговоре на питања, али некада и не. Међутим, насиље је потпуно неприхватљиво, нарочито у демократији", поручио је француски председник, преноси Гардијан.

Он је додао како ће упркос инциденту и даље радо разговарати с грађанима у јавности.

"Наставићу да идем свуда. Не смемо устукнути пред насиљем, а посебно насиљем над јавним службеницима. Не треба да губимо превише времена на ово", рекао је Макрон.

Француски председник, који се налази на турнеји како би осетио „пулс земље након пандемије", ошамарен је током шетње у јужној Француској док је поздрављао грађане.

Полиција је након инцидента привела 28-годишњег Демијена Тарела који је ошамарио Макрона, а који према истражитељима није био познат полицији пре овога. Том је приликом ухапшен и његов пријатељ који је снимио цео инцидент.

Оптужба за напад на јавног званичника у Француској предвиђа максималну казну затвора од три године и новчану казну од 45.000 евра.

Саучеснику нападача на Макрона нашли оружје и Меин Кампф

У кући саучесника човека који је ошамарио француског председника Емануела Макрона полиција је пронашла оружје, као и примерак књиге Адолфа Хитлера "Меин Кампф".

Два мушкарца, стара 28 година, ухапшена су након јучерашњег инцидента на југоистоку Француске, а њихове куће у селу северно од Тан Лермитажа, претражене су након напада на Макрона, преноси ББЦ.

Верује се да је 28-годишњи Демијен Тарел, који је ошамарио Макрона, био заинтересован за бројне крајње десничарске и монархистичке личности, као и за средњовековну француску историју.

На својој Инстаграм страници он себе описује као члана националне федерације историјских европских борилачких вештина, и приказује се сликама где је обучен у костиме из средњег века са дугачким мачем.

Књига "Меин Кампф" Адолфа Хитлера и оружје пронађени су у кући човека за којег се сумња да је снимао напад на француског председника, а полиција је саопштила да је запленила мач, бодеж и колекционарску пушку за коју је ухапшени поседовао дозволу.

Занимљиво је да су нападачи дали изјаву локалним медијима истог дана када је Макрон нападнут, а новинар Куотидиена пришао је тројици мушкараца који су чекали председника и питао их шта раде.

„Ништа. Дошли смо да видимо нашег драгог Макрона. Постоје ствари које бисмо желели да му кажемо, али нажалост не можемо да кажемо. Пропадање Француске“, одговорио је један од њих који је имао маску на лицу и тамне наочари, док Тарел није ништа рекао.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести