Лавров: Русија ће суспендовати активности у НАТО

МОСКВА/БЕРЛИН: Русија ће суспендовати активности у НАТО од следећег месеца као одговор на то што је Северноатлантска алијанса избацила осам Руса из руске мисије у Бриселу, саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
rusija i nato, freeimages
Фото: Freeimages

Он је додао да ће руско особље при мисији НАТО у Москви изгубити акредитације од 1. новембра и да ће Алијанса моћи да комуницира са Русијом путем њене амбасаде у Бриселу уколико буде потребно, пренео је Ројтерс, позивајући се на руске новинске агенције.

НАТО је овог месеца избацио осам чланова руске мисије за које је тврдио да су били "непријављени руски обавештајни службеници".

Москва неће наставити да се претвара да су могуће било какве промене у њеним односима с НАТО у скоријој будућности, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

НАТО није заинтересован за равноправан дијалог, нити за било какав заједнички рад. Кад је већ тако, не видимо разлог да наставимо да се претварамо да су било какве промене могуће у скоријој будућности, јер је НАТО већ рекао да су такве промене немогуће, одговорио је Лавров на питање новинара ТАСС-а о избацивању осам руских чланова мисије при НАТО у Бриселу.

Он је додао да "практично нема услова за основне дипломатске односе због корака које је предузео НАТО".

Нисмо добили објашњење за такве кораке (избацивања руских представника мисије). Само неколико дана пре објављивања ове одлуке, сусрели смо се са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у Њујорку, где је нагласио да постоји, како је рекао, искрен интерес Северноатланске алијансе за нормализацију односа са Русијом, са циљем деескалације тензија у Европи, казао је Лавров, пренео је Интерфакс.

Москва: Изасланик неке државе НАТО ће моћи да нас контактира

Изасланик било које државе чланице НАТО може, у име целе Алијансе, да одржи хитан контакт са руском страном, након што је Русија одлучила да од 1. новембра повуче акредитације за особље НАТО у Москви, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Руском амбасадору у Белгији ће бити одобрено да одржи хитан контакт са штабом Североатланске алијансе. По нахођењу Алијансе, амбасадор неке државе чланице НАТО у Москви ће моћи да обавља сличну функцију, додаје се у саопштењу, пренео је ТАСС.

Мас: Одлука Русије је отежавајућа

Немачки министар спољних послова Хајко Мас изјавио је да је објава министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, да Москва затвара своју мисију при НАТО у Бриселу, "начинила ситуацију још тежом".

То ће чинити ствари још тежим, иако су већ довољно тешке. Немачка је тражила у оквиру НАТО да дође до дијалога с Русијом, рекао је Мас новинарима након састанка министра спољних послова држава чланица Европске уније, пренео је Ројтерс.

Он је додао да је Русија претходно сигнализирала да жели да разговара.

Морамо да признамо све више да Русија ме жели. То је више него за жаљење, та одлука која је донета у Москви... Озбиљно ће нарушити односе, нагласио је Мас.

Русија је одлучила да затвори своју мисију при НАТО у Бриселу, као и да ускрати акредитације особљу НАТО у Москви од 1. новембра, јер је НАТО протерао осам руских службеника из Брисела, наводећи да су агенти руске тајне службе.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести