Меркел: Сачуваћемо радна места, ако Опел пређе у руке ПСА

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да ће учинити све како би сачувала радна места и фабрике у Немачкој, ако аутомобилска компанија Опел пређе у руке француског ПСА.

"Учинићемо све што је политички могуће како бисмо сачували радна места и фабрике у Немачкој", рекла је Меркел на заједничкој конференцији за новинаре у Берлину са канадским премијером Џастином Трудоом, преноси агенција Франс прес.

ПСА, матична компанија француског "пежоа", "ситроена" и ДС-а, потврдила је да је заинтересована за преузимање Опела, немачке подружнице аутомобилског гиганта Џенерал моторса (ГМ) из САД.

Такви планови су, међутим, пробудили бојазан у Немачкој да ће потенцијални нови власник угасити радна места у земљи.

Моћни немачки металуршки синдикат ИГ и представници запослених у Опелу су поручили данас да су "спремни на конструктивне преговоре са ПСА" поводом потенцијалног преузимања, али да ће се заложити за очување актуелних радних места.

Упркос страху, представници запослених су навели да "уочавају могућности које могу да проистекну из формирања друге највеће аутомобилске компаније у Европи после немачке Фолксваген групе".

Основан 1862. године, Опел је већ дуго препознатљив на немачким и европским путевима. Међутим, у протеклих неколико година, компанија је укњижила велику губитке, што је ГМ, са седиштем у Детроиту, коштало око 15 милијарди долара (14 милијарди евра) од 2000. године, наводи АФП.

Крајем 2015. године, Опел је пријавио 35.600 запослених, укључујући 18.250 у Немачкој, а поседује 10 фабрика у Европи.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 118.4779
Најновије вести