Белоруске власти испразниле кампове на граници с Пољском

БРУЗГИ/БЕРЛИН: Белоруске власти су испразниле главне кампове у којима су се мигранти скупљали на граници с Пољском.
migranti
Фото: Maxim Guchek/BelTA via AP

Белоруска државна новинска агенција Белта јавила је да су мигранти који су се склонили у шуми доведени у складиште у Белорусији далеко од границе, пренео је Ројтерс.

Портпарол пољских граничних стража потврдио је да су кампови испражњени.

Ови кампови су сада празни, мигранти су највероватније одведени у транспортно-логистички центар који се налази недалеко од граничног прелаза Брузги, рекао је портпарол Пољске.

Није било других оваквих кампова... али било је група које су се појављивале на другим местима које су покушавале да пређу границу. Видећемо шта ће се десити у наредним сатима... Још увек има људи у близини, али се очигледно празни, истакао је он.

Европске земље оптужују Белорусију да је намерно створила кризу тако што је довела мигранте са Блиског истока и терала их да покушају илегално да пређу границу са Пољском и Литванијом.

Минск пориче да је намерно подстицао мигрантску кризу.

Немачка неће примати мигранте с белоруске границе

Немачка неће примати мигранте који су заустављени на белоруско-пољској граници, изјавио је данас министар унутрашњих послова Хорст Зехофер после разговора с пољским колегом Мариушом Каминским.

Нећемо примати избеглице. Нећемо поклекнути пред притисцима и рећи ево водимо избеглице у европске земље, јер би то у основи значило спровођење ове перфидне стратегије, поручио је Зехофер на конференцији за новинаре у Варшави, преноси Ројтерс.

Он је појаснио да је реч о нерегуларној и перфидној миграцији коју организује Белорусија уз подршку Русије у извесној мери и да Пољаци у овом случају не штите само своје интересе, већ делују и у интересу целе Европске уније.

Земље ЕУ окривиле су Минск за хибридни рат и позвале на додатне санкције Белорусији, а Лукашенко је поручио да је одговорност за новонасталу ситуацију са мигрантима на западним земљама, чија је политика, како је рекао, натерала људе да беже од рата.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести