Могуће санкције Кијева за стране политичаре у посети Криму?

КИЈЕВ: Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Олександр Турчинов изјавио је данас да Служба безбедности Украјине мора да

анализира информацију о боравку политичара из европских и других земаља на Криму, не одбацујући ни могућност увођења санкција у случају да информације буду потврђене.

„Служба безбедности Украјине треба да припреми и поднесе Савету за националну безбедност и одбрану Украјине списак званичника из Европског парламента, као и политичара из земаља Европске уније, и других земаља, који су према информацијама из руских извора, стигли на Крим у посету“, рекао је Турчинов у изјави коју је Тањугу доставила амбасада Украјине.

Према његовим речима, ако ова информација буде потврђена, на наредној седници СНБО Украјине биће размотрено питање увођења санкција.
 Министарство спољних послова Украјине осудило је пре неколико дана посету групе српских посланика Криму и позвало амбасадора Србије у Украјини да пружи објашњења о том питању.

"Министарство спољних послова Украјине најоштрије осуђује посету групе српских парламентараца окупираном Криму", рекла је портпаролка Министарства спољних послова Украјине Маријана Беца на брифингу у Кијеву, пренео је "Спутњик".
И амбасадор Украјине у Београду Олександар Александрович осудио је посету делегације Српске народне партије "привремено окупираном Криму", где су, како се наводи, учествовали у тзв. свечаностима поводом "припајања Крима Русији", и том приликом се отворено и званично изјашњавали за подршку и признавања Крима као дела територије Русије.

У отвореном писму амбасадора медијима, се наводи да су они тада позивали на успостављање билатералних контаката између Србије и Крима, што је, како је истакао, отворено кршење законодавства те земље.
Он је за Б92 рекао да би украјинске власти тим људима могле да одреде административну или кривичну казну.

 У одговору, лидер СНП-а Ненад Поповић је рекао да је Крим руски уз објашњење да Москва подржава Београд по питању КиМ и РС, да су Русија и Србија братске земље и да зато морају да се подржавају по свим питањима.

 

Гитљанска: Санкције за српске политичаре

КИЈЕВ: Служба безбедности Украјине донела је одлуку да уведе санкције српским политичарима који су били на Криму у тродневној посети, написала је на Фејсбуку портпаролка СБУ Јелена Гитљанска, преноси "Спутњик".

Она је навела да су санкције уведене четворици држављана Србије и једном држављанину Чешке, који су се „незаконито налазили на територији Крима.
„СБУ је донела одлуку да им забрани улазак на Крим у наредних пет година“, написала је представница СБУ, додавши да информација о учешћу украјинских држављана у тој делегацији за сада није потврђена.
"Спутњик" наводи да је раније на Крим допутовала делегација у чији састав су улазили посланици Европског парламента, ако и политичари из земаља ЕУ, ЗНД и Латинске Америке. Њихова посета полуострву ће трајати до сутра.

Раније је саопштено да је на полуострво допутовала у тродневну посету делегација од 20 људи.
 Међу делегатима су чланови Српске радикалне странке Милован Бојић, Дубравко Бојић и Александар Шешељ, писац Срђа Трифковић, посланик парламента Чешке Јарослав Голик, посланици из Немачке, Велике Британије, балтичких земаља, Бразила и Киргистана, пише Спутњик.

(Танјуг)

EUR/RSD 118.5465
Најновије вести