Oбjављена фотографиjа могућег нападача на клуб у Истанбулу

ИСTAНБУЛ - Tурска полициjа обjавила jе фотографиjу могућег нападача на ноћни клуб у Истанбулу,

у коjем jе 39 особа убиjено, а 69 рањено у новогодишњоj ноћи.

фотографиjа jе снимљена камерама на пасошкоj контроли, а последње информациjе указуjу да нападач ниjе турски држављанин.

 


Терористички напад у Истамбулу однео 39 живота у новогодишњој ноћи

ИСТАНБУЛ: Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу изјавио је јутрос да је међу 39 жртава напада, који се десио у ноћном клубу "Реина" у Истанбулу где је био организован дочек Нове године, 15 или 16 странаца.

"Само је 21 тело до сада идентификовано", рекао је Сојлу и додао да је у току потрга за нападачем, преноси Ројтерс.

Сојлу је новинарима казао да је међу убијенима петоро турских држављана, као и да је 69 рањених пребачено у болнице.

Гувернер Истанбула Васип Сахин изјавио је да се ради о акту тероризма.

Најмање 35 људи је убијено, а 40 рањено у оружаном нападу на ноћни клуб у Истанбулу, у коме је био организован дочек Нове године.

Убрзо након тога, турске власти су увеле привремену забрану извештавања о нападу, преносе агенције.

Истанбулски гувернер изјавио је да се ради о акту тероризма.

"Нажалост, најмање 35 наших суграђана изгубило је живот. Један од њих био је полицајац. Четрдесет људи примљено је у болнице", рекао је Сахин новинарима испред клуба "Реина", на обали Босфора.

У складу са наредбом турских власти, од медијских организација се захтева да се уздрже од објављивања било чега што би у јавности могло изазвати "страх, панику или неред, што би могло послужити циљевима терориста.

То се односи на детаље о нападу, анализе догађаја и на било шта што се има везе са евентуално осумњиченима. Наредба се не односи на преношење изјава владиних званичника.

Клуб "Реина", где је извршен напад, налази се у четврти Ортакој, у дистрикту Бешикташ, јавиле су турске ТВ станице и приказале снимке на којима се око клуба виде полицијске снаге и амбулантна возила.

У тренутку напада, по различитим проценама, ту се налазило се између 500 и 700 људи. Неки су се, када је отворена ватра, у паници бацили у воде Босфора.

Турски медији се у својим извештајима и даље не слажу у томе да ли је био један или двојица нападача. 

Турска државна агенција Анадолија јавила је да је био један нападач.

Приватна турска телевизија НТВ, међутим, наводи да су била двојица нападача, од којих је бар један био обучен у одећу Деда Мраза, као и да су носили оружје "дугих цеви".

Приватна агенција Доган тврди, позивајући се на изјаве очевидаца, да су нападачи "говорили арапски".

На истанбулским улицама је у новогошњој ноћи било распоређено 17.000 полицајаца, након серије терористичких напада, које су изводили курдски милитанти и следбеници Исламске државе.

 


Хронологија напада у Турској у 2016. години
АНКАРА: Након новогодишњег напада у ноћном клубу "Реина" у Истанбулу, где је убијено 39, а рањено 69 људи, АФП је објавио списак смртноносних напада у Турској током 2016. године.

- 19. децембра: Руски амбасадор у Турској, Андреј Карлов, убијен је у уметничкој галерији у Анкари, од стране бившег полицајца који је тврдио да је то освета за руско учешће у борбама у Алепу.

- 17. децембра: 14 турских војника је убијено, а десетак цивила рањено у нападу бомбаша самоубице на војни аутобус у Кајсерију, у централном делу земље. Одговорност за напад преузела организација "Соколови слободе Курдистана" (ТАК).

- 10. децембра: 45 људи је убијено, углавном полицајаца, а 166 рањено у двоструком бомбашком нападу у Истанбулу, код фудбалског стадиона Бешикташа. Одговорност преузео ТАК.

- 24. новембра: Две особе погинуле, а 33 повређене у експлозији аутомобила-бомбе у Адани, на југу Турске.

- 4. новембра: Девет особа, међу којима два полицајца, убијене су у експлозији аутомобила-бомбе испред полицијске станице у Дијарбакиру, на југоистоку Турске. Одговорност преузела Исламска држава (ИС), а касније ТАК.

- 9. октобра: 18 људи погинуло у експлозији комбија испред полицијске станице у Семдинлију, на југоистоку земље. За експлозију окривљена Радничка партија Курдистана (ПКК).

- 26. августа: 11 полицајаца убијено у самоубилачком нападу у Чизреу, већински курдском граду близу сиријске границе. Одговорност преузео ПКК.

- 20. августа: 57 особа, од којих 34 детета, погинуло у бомбашком нападу на курдској свадби у Газиантепу, близу сиријске границе. Власти окривиле ИС.

- 28. јуна: 47 људи погинуло, а више од 200 рањено у троструком самоубилачком нападу на истанбулском аеродрому Ататурк. Нико није преузео одговорност, али власти кажу да доказу указују на ИС. 

- 7. јуна: Најмање седам полицајаца и четири цивила погинуло је када је бомба разнела полицијско возило у центру Истанбула. Одговорнсот преузео ТАК.

- 19. марта: Три Израелца и један Иранац су убијени, а десетине рањене у самоубилачком нападу у туристичком делу Истанбула. Власти окривљују ИС.

- 13. марта: 34 особе убијене, а десетине рањене и самоубилачком бомбашком нападу у Анкари. Одговорност преузео ТАК.

- 17. фебруара: Најмање 28 особа убијено, а око 80 повређено у самоубилачком бомбашком нападу на турску војску у Анкари. Одговорност преузео ТАК.

- 12. јануара: 12 немачких туриста убијено, а више од 10 рањено у нападу сиријског бомбаша самоубице у туристичком делу Истанбула. Напад приписан Исламској држави.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести