Обустављена евакуација цивила из Луганска, убијен француски новинар

ЛУГАНСК:  Напори да се евакуишу цивили из Луганска у источној Украјини обустављени су данас након што је убијен француски новинар који се налазио у оклопном возилу погођеном гелерима из руске гранате, изјавио је регионални гувернер Сергеј Гајдај.

Гајдај је на Телеграму објавио да је гелер пробио оклоп возила и усмртио француског новинара који је био у њему, преноси агенција Ројтерс.

Он је у објави приложио фотографију са новинарске акредитације француског новинара.

Париз тражи истрагу 

Француска министарка спољних Катрин Колона затражила је данас истрагу о смрти француског новинара у Украјини.

"Француска захтева да се истрага спроведе што је пре могуће и да се транспарентно саопште околности ове драме", навела је Колона, а преноси Ројтерс.

Раније данас је регионални гувернер Сергеј Гајдај објавио да су напори да се евакуишу цивили из Луганска у источној Украјини обустављени након што је убијен француски новинар који се налазио у оклопном возилу погођеном гелерима из руске гранате.

ЛНР: Убијени Француз није био новинар, већ страни плаћеник

ЛУГАНСК: Француски држављанин, који је убијен данас на територији самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР), није вероватно био новинар, али је могао бити ангажован у испоруци муниције на положаје украјинских оружаних снага, рекао је за ТАСС официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко.

"Он је представљен не само као новинар. Чак и украјински медији говоре да је био добровољац. Дакле, не искључујемо да је био ангажован на допремању оружја и муниције на положаје украјинских оружаних снага. Зато је био осуђен на тако тужан крај. Не бих га назвао новинаром, јер су његови поступци указивали на сасвим другу линију активности. Сасвим га је могуће назвати страним плаћеником. И апсолутно је јасно да је био саучесник украјинских екстремно десничарских радикалних снага. Видели смо да такви добровољци помажу украјинским трупама, испоручују муницију која се користи за убијање цивила", рекао је Марочко.

Antiprotivan
30.05.2022 • 18:56
U pogrešno vreme u pogrešnoj državi.
EUR/RSD 117.3221
Најновије вести