Пендаровски: Избори у Бугарској неће променити однос према СМКД

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски не очекује да ће се однос званичне Софије према Скопљу променити након избора 4. априла
 Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski Foto Tanjug/R.Prelić
Фото: Председник Северне Македоније Стево Пендаровски Фото Танјуг/Р.Прелић

СКОПЉЕ: Председник Северне Македоније Стево Пендаровски не очекује да ће се однос званичне Софије према Скопљу променити након избора 4. априла, јер и бугарска власти и опозиција негују "тврд став према Северној Македонији".

Ипак, председник Пендаровски очекује да ће европски пријатељи помоћи да се пронађе формулација којом неће бити ускраћена фундаментална права грађана Северне Македоније да се осећају и изјасне онако како желе, а земља започне преговоре са ЕУ, преноси МИА.

"Став Бугарске је да бисмо ми морали одмах да прекинемо сваки покушај да се прогласи македонска мањина у Бугарској", изјавио је Пендаровски.

Изразио је очекивање да ће се након промене у Белој кући и доласка председника Џоа Бајдена на чело државе, САД снажније ангажовати на западном Балкану, јер су у новој администрацији људи који имају искуства са овог подручја.

"Међу њима је и Викторија Нуланд. Она има лично искуство са нама у Северној Македонији, али и са другим државама у региону", изјавио је председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести