Парада победе у Москви; Путин: На свету нема места за џелате и нацисте

МОСКВА: На Црвеном тргу у Москви одржана је Парада победе у част 77. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.
1
Фото: Youtube Printscreen

Парада је почела изношењем руске заставе и Заставе победе уз звуке песме „Свети рат”.

Парадом је командовао командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков, а домаћин параде је министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу.

У Паради на Црвеном тргу учествовало јеко 11.000 војника, 131 јединица војне технике, а било је предвиђено да лети 77 хеликоптера и летелица. Међутим, портпарол Кремља Дмитриј песков изјавио је да је ваздушни део параде отказан због временских прилика, наводи РИА Новости.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да се Русија превентивно одупрла агресији и да је то била једина права одлука, јер НАТО није желео да је чује.

Путин је на Паради победе на Црвеном тргу рекао да се милиције у Донбасу и војници који се боре у Украјини боре за отаџбину и будућност, да у свету не буде места за, како је рекао, "џелате и нацисте".

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Председник Русије је рекао да су се после нестанка С С СР-а САД понашале ексклузивно, понижавајући цео свет и своје сателите, али да је Русија другачија земља.

Путин је истакао да се Русија увек залагала за недељиву безбедност.

"Земље НАТО-а нису желеле да нас чују, имале су потпуно друге планове, припреман је напад на Крим", рекао је руски лидер.

Додао је да је НАТО почео да распоређује војну инфаструктуру на границама Русије.

Фото: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести