Посредни докази против Брајана Волша су веома јаки

БЕОГРАД: Београдски адвокат Блажо Недић изјавио је данас да су посредни докази против Брајана Волша, оптуженог за убиство Београђанке Ане Волш, која је нестала у САД, веома јаки и да их има много, као и да би у неком наредном периоду могло доћи до преговора између тужилаштва и одбране о евентуалном признању кривице односно кривичног дела.
b
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Танјуг навео да је '' интересантно'' да у тренутку када је тужилаштво подигло оптужницу за убиство, није обелодањено које нове доказе су они пронашли.

''Данас смо чули да су пронашли доказе који се односе на делимичну ДНК анализу која је потврдила присуство елемената из крви и Брајана Волша и Ане Волш на неким њиховим личним предметима, као и детаље интернет претраге које је Брајан Волш радио са телефона свога сина у данима око нестанка Ане Волш'', рекао је Недић.

Недић је додао да према неким стандардима државе Масачусетс где се суђење одржава, постоји низ отежавајућих околности за тужилаштво.

''Отежавајуће је за тужилаштво то што нема ни тела, ни, нажалост, делова тела, у овим наводно стравичним околностима које су описане, нити има предмета извршења, односно, до сада нисмо чули доказ шта је од тих наводно нађених предмета, тестере, наводно нађене некакве мале секире, шта би од тога могао бити предмет извршења кривичног дела'', каже Недић.

Он је рекао да ти посредни докази, мешутим, имају јаку индицију.

Одговарајући на питање за шта се конкретно Брајан Волш терети, Недић је оценио да закон савезне државе Масачусетс познаје убиство првог и другог степена.

''За убиство првог степена у Масачусетсу максимална казна је доживотни затвор, и то је без могућности отпуста после неког времена, у случају другог степена, такође је максимална казна доживотни затвор, али постоји могућност условног отпуста. У тој држави нема смртне казне'', каже Недић.

Адвокат је навео да ће Волш бити задржан у притвору без могућности да буде привремено пуштен на слободу, или да се брани са слободе, као и да није одређена куација, што представља уобичајену праксу за тако тешка кривична дела у тој држави.

''Оно што је интересантно је да би можда у неком наредном периоду могло доћи до неких преговора између тужилаштва и одбране о евентуалном признању кривице односно кривичног дела'', оценио је Недић.

На констатацију новинара да је јавност некако већ донела пресуду, адвокат је оценио да колико год да је јавност убеђена и медијски написи указивали на његову кривицу, амерички суд има веома висок стандард доказивања које тужилаштво мора да достигне.

''Брајан Волш и његов правни тим не морају да доказују ништа, већ само да на неки начин кваре и саботирају случај тужилаштва. Тужилаштво све мора да докаже, убеди пороту, која на крају процеса треба да донесе одлуку ''крив је'' или ''није крив''. Ако одлука буде да је крив, судија ће накнадно изрећи санкцију'', рекао је он.

Упитан колико на основу ранијих искустава ови процеси могу да потрају, он је истакао да суђење може да започне најкасније 12 месеци након првог изјашњавања.

''У изузетним околносима и уз његову сагласност, почетак суђења се може одложити за још 30 дана. Дакле, најкасније следеће године у ово време суђење може да почне, а колико ће да траје зависи од комплексности случаја, а суђење према пракси може да траје од два месеца до две године у континуитету'', додао је адвокат Недић.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести