Ердоган разговарао с Путином: Сукоб у Укрaјини решити разговорима што пре

АНКАРА, МОСКВА: Анкара сматра да је важно да се сукоб између Русије и Украјине реши разговорима што пре, рекао је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган током телефонског разговора председнику Русије Владимиру Путину.
2
Фото: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Ердоган је казао да придаје велики значај напорима за окончање сукоба између Русије и Украјине путем разговора што пре, саопштила је канцеларија председника Турске, пренео је ТАСС.

Анкара је у више наврата долазила на идеју да посредује у преговорима између Русије и Украјине, навела је агенција и додала да је Турска, такође, била домаćин разговора руске и украјинске делегације.

У телефонском разговору са Путином, Ердоган је рекао да разуме намере Русије да уклони препреке везане за руски извоз хране у оквиру споразума о житу, саопштио је Кремљ.

Лидер Турске је поздравио спремност Русије да продужи истанбулске споразуме у вези са извозом украјинског жита из црноморских лука и деблокира руски извоз хране и ђубрива, наводи се у саопштењу Кремља након телефонског позива.

Раније данас, канцеларија Ердогана је саопштила је да је председник Турске захвалио Путину на његовом позитивном ставу за продужетак иницијативе за црноморско жито.

Путин и Ердоган су у телефонском разговору изразили задовољство позитивним трендом у билатералним трговинским и економским односима, саопштио је Кремљ.

Они су се фокусирали на хитна питања руско-турског партнерства у различитим областима и изразили задовољство позитивном динамиком трговинско-економских односа, успешном реализацијом заједничких стратешких пројеката у енергетском сектору, укључујуćи снабдевање гасом и изградњу нуклеарне електране Акују у Турској, наводи се у саопштењу.

Председник Турске се још једном искрено захвалио на помоćи у суочавању са последицама земљотреса у Турској, укључујуćи недавно распоређивање руске пољске болнице у провинцији Хатај.

Договорено је и да се проучи могуćност организовања испорука грађевинског материјала из Русије како би се обновила девастирана инфраструктура и стамбене зграде.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести