Путин: Учинили смо све да се проблем реши мирним путем

МОСКВА:Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Москва учинила све да проблем Донбаса реши мирним путем, али да је Запад имао "другачији сценарио".
p
Фото: Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Стрпљиво смо водили преговоре о том изузетно тешком сукобу. Али нама иза леђа припремао се друкчији сценарио", рекао је Путин у обраћању у Савету федерације, преноси Спутњик.  Кијев је имао разговоре са Западом о набавци оружја пре почетка војне операције у Украјини, рекао је Путин, како преноси Ројтерс.

Корак по корак ћемо пажљиво и доследно решавати задатак, рекао је Путин.  

"Они су почели рат, ми користимо све и користићемо да га зауставимо", истакао је Путин. Према речима Путина, Русија је искрено тежила миру, а залагање Запада за мир је била лажно. Кијев је водио разговоре са Западом о набавци оружја пре почетка војне операције у Украјини, рекао је Путин. Према његовим речима, та метода обмане примењивана је и раније и "тако су уништавали и Југославију, Ирак, Либију...

"Према речима Путина, у вековима колонијализма западне земље су навикле да им је све дозвољено. „У децембру 2021. смо званично послали нацрте уговора о безбедносним гаранцијама НАТО-у, али смо били одбијени на свим позицијама. Тада је коначно постало јасно да је дато зелено светло за агресију. Претња је расла сваким даном“, рекао је Путин. Према његовим речима, Русија је била искрено отворена за дијалог, Москва сматра да је потребан принцип недељиве безбедности и предлагала је западним партнерима да та идеја буде разрађена.

Нагласио је да Русија чврсто брани своје интересе и своју позицију да у савременом свету нема поделе на "цивилизоване" и остале земље. Поновио је тврдњу да Русија не ратује са народом Украјине и да је народ Украјине талац кијевског режима и Запада, који је, према речима Путин, "фактички окупирао ту земљу". "Запад користи Украјину као ударну песницу против Русије и као полигон", рекао је Путин у обраћању нацији. Руски председник је изјавио да Запад баш брига на ког играју у борби против Русије и да "зато и користе неонацисте, терористе, макар и црног ђавола". "Опрости им Господе, не знају шта раде. Милиони људи на Западу схватају да их воде у духовну катастрофу", истакао је Путин. Председник Русије је захвалио свим родовима Оружаних снага Русије, Руске гарде, борцима ДНР, ЛНР на храбрости током "специјалне војне операције" у Украјини.

МСП: Русија ће поштовати ограничења у оквиру нуклеарног споразума Нови СТАРТ

Русија ће наставити да поштује стратешка офанзивна ограничења упркос суспензији споразума Нови СТАРТ, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Да би одржала довољан степен предвидљивости и стабилности у нуклеарној ракетној сфери, Русија намерава да се стриктно придржава квантитативних ограничења стратешког офанзивног наоружања, која су предвиђена у оквиру споразума, наводи се у саопштењу, а пренеле су РИА Новости.

Раније данас руски председник Владимир Путин је у Федералној скупштини рекао да Русија суспендује учешће у СТАРТ-у.

Министарство спољних послова Русије оцењује да постоје сви разлози да се каже да је политика САД усмерена на подривање националне безбедности Русије, што је у директној супротности са основним принципима и схватањима садржаним у преамбули СТАРТ-а, на којој се заснива уговор и без којих не би ни био закључен.

У ствари, говоримо о радикалној промени околности у односу на оне које су постојале у време потписивања СТАРТ-а, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова.

Наглашава се да су било какви кораци Русије према Сједињеним државама у контексту СТАРТ-а апсолутно искључени, све док Вашингтон не покаже политичку вољу за општом деескалацијом.

Министарство је позвало америчку страну да то уради и нагласило да је до тада апсолутно искључен било који корак ка Вашингтону у контексту СТАРТ-а.

EUR/RSD 117.2737
Најновије вести