Русија ставила вето, резолуција о Сребреници није прошла

ЊУЈОРК: Предлог британске резолуције о Сребреници о којем се данас гласало у УН није усвојен јер је Русија, једна од пет сталних чланица УН, уложила вето.

Представници десет земаља су подржали резолуцију, четири земље су биле уздржане, а амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин је био против, а након гласања председавајући седнице је констатовао да резолуција није усвојена.Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин упозорио је пре него што је почело гласање о нацрту британске резолуције о Сребреници да се текст не ставља на гласање јер ће Русија гласати против.

Чуркин је рекао да пошто нема консензуса о нацрту резолуције у БиХ, њено усвајање у Савету безбедности било би контрапродуктивно и водило би повећању тензија у региону.Он је нагласио да Савет безбедности треба да се бави актуелним ситуацијама, а не историјским догађајима.Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер оценила је да гласање Русије нова мрља на репутациј Савета безбедности.

Представник Велике Британије, земље предлагача резолуције, истакао је да је било жртава на свим странама."Овај нацрт не оптужује српски народ, већ подстиче помирење, а признање прошлости је предуслов за то", рекао је британски амбасадор.Кина је пре гласања предлагала да се наставе консултације док се не пронађе зајендички језик у вези са резолуцијом.

 Чуркин: Резолуција би само повећала тензије на Балкану

ЊУЈОРК: Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин, који је уложио вето на нацрт британске резолуције о Сребреници, изјавио је данас да би резолуција само довела до повећања тензија на Балкану.

Он је рекао да би усвајање резолуције, пошто нема консензуса о њеном садржају, било контрапродуктивно и да би водило ка повећању тензија у региону.
Руски амбасадор је додао да се Русија надала да ће комеморација у Сребреници бити искоришћена за поглед у будућност, што је Русија и пренела Мисији Велике Британије, земље која је радила на нацрту резолуције.

Међутим, констатовао је да је Велика Британија кренула другим правцем, који није био конструктиван и чији резултат би био приписати кривицу само једном народу.Такав приступ, према његовим речима, изазвао би само велике поделе.Русија је желела избалансиран документ, али је изјава Москве игнорисана, приметио је и додао да је важно што ће у Сребреници, на обележавању годишњице злочина, учествовати представници Србије те да не би било добро да се резолуцијом утиче негативно на напоре у циљу мира и стабилности.

Чуркин је навео и да је нацрт резолуције болно дочекан у БиХ, али и шире у региону, те да је тиме несрећа политизована, због чега сматра да Савет безбедности треба да се бави актуелним ситуацијама, а не историјским догађајима.Амбасадор Русије подсетио је да се његова земља увек залагала за истрагу свих злочина у БиХ, нагласивши да се не може закључити ко је највише патио током конфликта.

Наводећи да се на основу података да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове, Чуркин је рекао да се може закључити да су Срби једнако  патили, ако чак не и више од других.Због тога, казао је он, треба искористити годишњицу Дејтонског споразума за напредак Балкана ка миру.На почетку изјашњавања представника земаља чланица СБ УН амбасадор Чуркин затражио је да се жртвама у БиХ ода пошта минутом ћутања.

Николић: Русија доказала да је искрен пријатељ

Председник Србије Томислав Николић је поводом руског вета на предлог резолуције о Сребреници изјавио да је данас велики дан за Србију и да је Русија показала и доказала  да је прави и искрен пријатељ.

"Нису поједине земље данас покушале да анатемишу Србе, зато што су стварно починили геноцид. Данас је требало казнити Србе зато што нису пристали на уцене и ултиматуме. Зато што су одолели притисцима да се уведу санкције Русији и зато што бескопмпромисно поштују истину и правду" рекао је председник Србије у писаној изјави медијима.  Како је навео у Сребреници се десио ужасан злочин који је осудила цела Србија.   

 "Резолуција коју је предложила Велика Британија и која је имала до подношења неколико верзија, а поднета је чини се најдрастичниија имала је за циљ да само један, српски народ  буде осуђен за, ни мање ни више, једини геноцид светских размера" оценио је Николић.  Председник Србије је додао да је парадоксалан покушај да народ који је био жртва геноцида и прогона током Другог светског рата, који је зарад мира и слободе читавог света, жртвовао трећину свог становништва током Првог светског рата, који је прогласио свог крвника за брата и пригрлио га, одрекавши се сопствене државности, буде означен као геноцид.

"Чак  и да је таква парадоксална одлука била донета, Србија не би била огорчена, нити би се светила и мрзела. Те особине једноставно нису иманентне српском народу. То је народ способан да воли и прашта, а не да мрзи и гази. Србија остаје посвећена помирењу, миру и стабилности у региону и снажењу пријатељства широм света" поручио је председник Србије.


Пауер: Руски вето нова мрља на репутацији СБ УН

ЊУЈОРК: Амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Саманта Пауер назвала је данас руски вето на британску резолуцију о Сребреници "још једном мрљом на репутацији Савета безбедности УН".

"Назовимо Сребреницу правим именом - то је био геноцид. То не би требало да поричемо", рекла је она обраћајући се Савету безбедности и додала да је важно да "мозак и командант геноцида у Сребреници, Ратко Младић и Радован Караџић, буду примерено кажњени у Хагу".У Сребреници се догодио геноцид, поновила је Пауер наводећи да су то утврдили и Хашки трибунал и Међународни суд правде.

"Остаци више од 1.000 сребреничких жртава, који су и даље тамо негде, нас опседају", закључила је амбасадорка САД.
 

Уздржани: Нацрт резолуције не доприноси помирењу

ЊУЈОРК: Амбасадори земаља чланица Савета безбедности УН који су били уздржали приликом гласања о британској резолуцији о Сребреници наводе да тај документ никако не доприноси помирењу.

Међу уздржанима била је и Кина, чији амбасадор је још јуче затражио да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези с резолуцијом, док је амбасадор Венецуеле истакао да се његова земља уздржала од гласања сматрајући да текст резолуције није био избалансиран.Овог стога, образложио је, што текст приписује одговорност само једној страни за злочин у Сребреници".

"Не може се кривица приписати једном народу, јер злочин су починиле групе екстремиста, поручио је он.Дипломатски представник Венецуеле при УН је приметио да нацрт резолуције није имао подршку ни у региону, због чега његова земља, како је рекао, верује да не би допринела помирењу већ би довела до даљих подела у БиХ.

"Уједињене нације треба да раде на јачању сарадње у региону и на помирењу свих страна", закључио је представник Венецуеле.Амбасадор Анголе је казао да се уздржао од гласања јер се не слаже са текстом нацрта резолуције, јер није узето у обзир на исти начин више хиљаде жртава масакара на целој територији Босне и Херцеговине.

Ангола је, како је рекао, очекивала текст који би допринео помирењу у региону, предложени текст никако не би допринео "текућем, крхком процесу помирења", већ би имао негативан утицај на напоре политичара региона у циљу јачања сарадње.Ангола је, такође, додао је, очекивала да финални нацрт резолуције одсликава компромис свих чланица Савета безбедности УН, али се у њему нису препознале све земље чланице.

За амбасадора Нигерије неспорно је да свет не сме заборавити жртве масакра у Сребеници, његова земља подржава да 11. јул буде успостављен као Међународни дан сећања на жртва, али је грађанима региона поручио да оставе прошлост и окрену се будућности.Рекао је и да се Нигерија залаже за развој институција које би спречиле геноцид, додајући да у томе мора бити појачана регионална и глобална сарадња.
Подсетио је такође да је у Нигерији борба против некажњивости злочина национални приоритет и заложило се за јачање глобалних акција на том плану.

Хамонд: Веома смо разочарани неусвајањем резолуције

ЛОНДОН: Британски министар спољних послова Филип Хамонд изразио је данас велико разочарање због тога што у Савету безбедности УН није усвојен предлог британске резолуције поводом обележавања 20 годишњице од догађаја у Сребреници.

"Веома смо разочарани што је на нашу резолуцију поводом обележавања двадесет година од догађаја у Сребреници данас стављен вето", рекао је Хамонд, каже се у саопштењу које је  Танјугу достављено из британске амбасаде."Ми смо имали три циља: да обележимо годишњицу и сетимо се жртава геноцида у Сребреници и жртава на свим странама током конфликта у Босни и Херцеговини; да апелујемо на постизање правде за све, као и на помирење; и да из ових трагичних догађаја извучемо лекције за Уједињене Нације.

Према речима британског министра, резолуција није упирала прст кривице ни у кога, нити је требало да поново изазове болне поделе.Неусвајање резолуције је понижавајуће за породице жртава и преживеле из Сребренице, навео је Хамонд и додао да је истинско помирење захтева суочавање са прошлом реалношћу на свим странама, и одлучност да се, због будућности, из тога извуку поуке.

"Имамо обавезу према свима онима који су у рату изгубили свој живот, да заједно радимо на изградњи безбедне и просперитетне Босне и Херцеговине", закључио је Хамонд.

(Танјуг)

EUR/RSD 118.3533
Најновије вести