СЗО: Још не треба сматрати ковид-19 ендемском болешћу

КОПЕНХАГЕН: Упркос томе што би од омикрон соја корона вируса ускоро могло да оболи више од половине становника Европе, још увек је не би требало сматрати ендемском болешћу попут грипа, саопштила је данас Светска здравствена организација (СЗО).
Vakcine Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У Европи је током прве недеље 2022. године пријављено више од седам милиона нових случајева, што показује удвостручење у бројкама у односу на период од пре две недеље, изјавио је директор СЗО-а за Европу Ханс Клуге у обраћању медијима, преноси Глас Америке.

Овим темпом, Институт за здравствену метрику и процесе предвиђа да ће више од 50 одсто становништва у региону бити заражено омикроном у наредних шест до осам недеља, рекао је Клуге, позивајући се на истраживачки центар Универзитета у Вашингтону.

Како је навео, у 50 од 53 државе Европе и централне Азије забележени су случајеви заразнијег омикрон соја.

У међувремену, научна истраживања указују да омикрон сој више утиче на горње дисајне путеве него на плућа, изазивајући блаже симптоме од претходних сојева ковида.

Међутим, СЗО упозорава да је потребно спровођење још студија да би такве прогнозе биле потврђене.

Такође, шпански премијер Педро Санчез заложио се за промену начина опхођења према пандемији корона вируса, рекавши да би требало користити методе сличне оним за праћење грипа, с обзиром да је смртност опала.

Што би значило, како се наводи, да се вирус третира као ендемска болест, а не као пандемија, без евидентирања појединачних слулајева и тестирања свих грађана са симптомима.

Званичница СЗО-а за Европу Кетрин Смолвуд је коментаришући ту одлуку шпанског премијера казала да је човечанство за сада прилично далеко од тога.

Она је указала да је за то потребно да вирус има стабилну и предвидљиву трансмисију.

Још је присутна велика количина неизвесности. Вирус се прилично брзо развија и намеће нове изазове. Нисмо у могућности да га означимо ендемским, рекла је Смолвуд.

Прилагодити постојеће вакцине против ковида-19

Светска здравствена организација саопштила је да ће постојеће вакцине против корона вируса можда морати да се прилагоде како би се осигурала ефикасност против нових сојева вируса попут омикрона.

Можда ће бити потребно да се састав постојећих вакцина против ковида-19 прилагоди, како би се осигурало да вакцине и даље пружају нивое заштите од инфекције и болести, укључујући ту омикрон сој вируса и све друге сојеве, наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Раније данас је директор СЗО за Европу Ханс Клуге изјавио да ће више од половине популације Европе бити заражено омикрон сојем корона вируса у наредних шест до осам недеља.

Он је такође рекао да је омикрон сој регистрован у 50 од 53 земаља Европе и централне Азије, као и да је брзо постао доминантан на западу Европе и да се сада шири на Западном Балкану.

У Европи је забележено више од седам милиона новопријављених случајева ковида-19 у првој недељи 2022. године, што се више него удвостручило у периоду од две недеље, изјавио је Клуге на конференцији за новинаре.

Овим темпом, Институт за здравствене статистике и евалуацију предвиђа да ће више од 50 одсто становништва у региону бити заражено омикроном у наредних шест до осам недеља, упозорио је Клуге.

Он је истакао да је омикрон сој постао доминантан, и да је у борби против ширења неопходно користити све расположиве инструменте.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести