Председник Туниса увео полицијски час до 27. августа

ТУНИС: Председник Туниса Каис Саид донео је вечерас одлуку о забрани кретања људи и возила од 19 часова до 6 сати ујутру, која ступа на снагу данас, а трајаће до 27. августа.
tunis
Фото: Tanjug (AP Photo/Hedi Azouz)
Како је саопштено из председништва Туниса на Фејсбуку, биће дозвољено кретање само у за хитне здравствене случајеве и ноћне раднике.
Уредба укључује и забрану кретања између градова у Тунису и по истеку полицијског часа, осим када је реч о испуњавању основних потреба, и о хитним здравственим случајевима, пренео је Ројтерс.
Саид је забранио и окупљање више од три особе на цестама и трговима.
Он је такође у видеу поручио онима који његове најновије одлуке описују као државни удар да "обнове уставне лекције".
Нагласио је да су његове одлуке у складу с чланом 80. Устава Туниса.
Председник Туниса сменио је премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности, након насилних протеста због наглог пораста броја новозаражених ковидом-19 и економске ситуације.
Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.
 
Председник сменио премијера након насилних протеста
Председник Туниса Каис Саид сменио је премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности, након насилних протеста због наглог пораста броја новозаражених ковидом-19 и економске ситуације.
Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.
Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи, преноси АП.
Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава та преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не буде омогућен нормалан рад институција.
“Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис ид ок не спасемо земљу”, рекао је Саид у телевизијском обраћању.
Хиљаде људи окупиле су се у недељу у главном граду Туниса и другим градовима захтевајући да влада поднесе оставку након наглог пораста броја новозаражених ковидом-19, који погоршава и онако лошу економску ситуацију.
У главном граду полиција је користила бибер спреј против демонстраната који су бацали камење и узвикивали пароле тражећи да премијер Хишам Мешиши поднесе оставку, а парламент се распусти, пренео је Ројтерс.
Према наводима сведока, стотине људи протестовале су и у Гафси, Сиди Бузиду, Монастиру и Набеулу.
Углавном млади демонстранти су узвикивали ”Напоље” и позивали на распуштање парламента и превремене изборе.
Демонстранти у Сусу покушали су да нападну локално седиште највеће странке у парламенту, умерене исламистичке Енахде.
У Тузеуру демонстранти су запалили седиште Енахде.
Тунис је поново увео мере затварања и друге рестрикције због ширења корона вируса јер је међу најтеже погођеним афричким земљама.
Пандемија је додатно погодила Тунис који се бори да покрене економију која је угрожена још од револуције 2011. године када је незапосленост почела да расте.
Фото: Tanjug (AP Photo/Hedi Azouz)
Војска опколила и блокирала парламент
Након што је председник Туниса суспендовао рад парламента и разрешио дужности председника владе, после насилних протеста изазваних наглим порастом броја новозаражених корона вирусом и лошом економском ситуацијом, припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спречили председавајућег да уђе.
Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујући његово име и машући државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.
Саид је укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера, како би се вратио социјални мир у земљи.
Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не омогући нормалан рад институција.
"Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасемо земљу", рекао је Саид у телевизијском обраћању.
Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведен локдаун због озбиљног ширења корона вируса.
Фото: Tanjug (AP Photo/Hedi Azouz)
Саид:Одлуке у складу са Уставом, грађани да остану мирни
Председник Туниса Каис Саид поручио је онима који који критикују његове најновије одлуке о распуштању парламента и смени премијера да су оне у потпуности у складу са чланом 80. у Уставу ове државе.
Саид је такође данас у видео снимку позвао Тунишане да остану мирни и да не реагују на било какве провокације, тражећи од њих да изађу на улице, и поручио да је најопасније за државу ако дође, како је рекао ,до унутрашње експлозије, преноси Ројтерс.
Педседник Туниса сменио је премијера Хишама Мешишија и замрзнуо парламентарне активности, након насилних протеста због наглог пораста броја новозаражених ковидом-19 и лоше економске ситуације.
Демонстранти који су се у недељу сукобили са полицијом, славили су на улицама главног града Туниса, након што је касно синоћ објављена одлука председника.
Саид је такође укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера како би се вратио социјални мир у земљи.
Арапска лига: Позив Тунису на стабилност и смиреност
Званичници Арапске лиге су у данашњем телефонском разговору са министром иностраних послова Туниса Отманом Жерандијем, позвали на повратак стабилности и смиреност у земљи.
Млада демократија у Тунису суочена је са најгором кризом након што је председник Каис Саид збацио владу и замрзнуо рад парламента уз помоћ војске, што је потез који су главне странке, укључујући исламисте, прогласили пучем, пренео је Ројтерс.
У саопштењу Арапске лиге наводи се да је министар спољних послова Туниса Жеранди у потпуности информисао генералног секретара Лиге о ситуацији у Тунису.
Арапска лига позива Тунис да брзо преброди тренутну турбулентну фазу, врати стабилност и смиреност и способност државе да ефикасно ради како би одговорила тежњама и захтевима људи, стоји у саопштењу.
Француска позвала на поштовање владавине закона у Тунису
Француска је данас позвала на поштовање владавине закона у Тунису и позвала све политичке странке да се уздрже од насиља након што је председник Туниса Каис Саид суспендовао рад парламента и сменио председника владе.
Тај потез су главне странке, укључујући исламисте, оцениле као пуч, пренео је Ројтерс.
Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведен локдаун због озбиљног ширења корона вируса.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести