У Шангају откривен случај новог соја омикрона БА.5.2.1

ШАНГАЈ: У кинеском граду Шангају откривен је случај корона вируса који укључује нови сој омикрона БА.5.2.1, изјавио је данас заменик директора градске здравствене комисије Џао Дандан.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Случај, регистрован у финансијском округу Пудонг 8. јула, повезан је са случајем из иностранства, поручио је Џао, пренео је Ројтерс.

Шангај, у источној Кини, изашао је почетком јуна из локдауна, који је трајао око два месеца, али је наставио да намеће строге мере ограничења, закључавајући зграде и комплексе чим се појаве нови потенцијални ланци преноса корона вируса.

"Наш град је однедавно наставио да пријављује више локално преносивих позитивних случајева ковида-19 и ризик од ширења епидемије кроз друштво је и даље веома висок", упозорио је Џао.

Поручио је да ће становници неколико већих шангајских округа проћи два круга тестирања на корона вируса, од 12. до 14. јула, у покушају да потенцијалне нове епидемије ставе под контролу.

Показало се да сој БА.5 има убрзану стопу преношења, али вакцинација је и даље ефикасна у спречавању да овај сој омикрона изазове тежи облик болести или смртни исход, поручио је члан градске стручне саветодавне групе за превенцију ковида-19 Јуен Џенган.

Омикрон сој БА.5, који покреће нови талас инфекција корона вируса у иностранству, први пут је откривен у Кини 13. маја код 37-годишњег пацијента који је долетео у Шангај из Уганде, навео је Кинески центар за превенцију и контролу болести.

EUR/RSD 117.3388
Најновије вести