У поплавама широм Европе страдало 184 људи

БЕРЛИН: Број страдалих у поплавама које су погодиле више европских земаља порастао је данас на више од 180.
д
Фото: Танјуг (Oliver Berg/dpa via AP)

У јужном делу Немачке, страдала је најмање једна особа, пренео је Ројтерс.

Поједина возила је однела бујица, а делови земље затрпани су блатом у округу Берхтесгаденер Ланд у Баварској, који је најновији регион који је погођен катастрофалним кишама и поплавама.

Стотине спасилаца трага за преживелима у округу који се граничи са Аустријом.

"Нисмо били спремни за ово", рекао је управник округа Берхтесгаденер Ланд Бернхард Керн, додајући да се ситуација драстично погоршала касно синоћ остављајући мало времена за деловање хитних служби.

Са данашњом жртвом у јужном делу земље, њихов је број порастао у Немачкој на 157, док је широм Европе живот изгубило 184 људи.

Око 110 људи је страдало у округу Арвајлер јужно од Келна, који је и највише погођен поплавама, а очекује се да ће после повлачења воде бити пронађено још жртава, саопштила је полиција.

Поплаве су углавном погодиле немачке покрајине Рајна-Палатинат и Северну Рајну-Вестфалију, где је страдало најмање 46 особа.

У поплавама које су погодиле Белгију страдало је најмање 27 особа.

У тој земљи у уторак ће бити дан жалости, док водостај река опада, а акција чишћења је у току.

Војска је послата у град Пепинстер, где је дошло до урушавања више зграда.

На десетине људи у Белгији је без електричне енергије, а проблем је и снабдевање водом за пиће.

Званичници хитних служби у Холандији навели су да се ситуација донекле стабилизовала у јужном делу провинције Лимбург, где је последњих дана евакуисано на десетине хиљада људи, док је северни део земље и даље у стању приправности.

У Лимбургу су власти и даље забринуте за путеве и мостое.

У Холандији је до сада пријављена само материјална штета у поплавама, а нема страдалих и несталих.

Тешко невреме током ноћи погодило је и делове Аустрије, а нека места су потопљена, као што су Халајн и Куфштајн.

Власти покрајине Салцбург позвале су становништво да не напушта домове и не задржава се у гаражама и подрумима, као и да се не приближава рекама.

У покрајини Тирол ватрогасци су имали пуне руке посла борећи се против поплава, водених бујица и одрона, а на територији општине Куфштајн водене бујице носиле су аутомобиле.

Место Келхсау, због поплављених путева, остало је одсечено од остатка земље, а у том месташцу одржана је градска фешта, због које је ту затечено остало око 80 гостију из суседних градића.

У Итеру због изливања реке морао је бити еваукисан један летњи камп.

Делови Швајцарске и даље су у приправности због поплава, мада је претња најугроженијим подручјима попут језера Луцерн и бернске реке Ааре ублажена.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести