Акција пошумљавања на северу Бачке враћа посечену шуму

НОВО СЕЛО: У центру Новог Села, на северу Бачке, на подручју МЗ Ором у кањишкој општини, у току је акција пошумљавања простора који је некада и био шума.
д
Фото: Dnevnik.rs

У питању је простор од 21 хектар, где је пре три деценије шума тополе посечена, али од 2009. године Месна заједница Ором је преузела обавезу да се овај терен пошумљава, а сада је предат у надлежност ЈП „Војводинашуме”. Акцији у Новом Селу присуствовали су потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш, који је заменик председника МЗ Ором, као и директор ЈП „Војводинашуме” Роланд Кокаи.

Председник МЗ Ором Роберт Леко објашњава да је реч о великом терену, а село не располаже капацитетом да се тиме бави, па је земљиште предато ЈП „Војводинашуме“. Тако је пошумљавање настављено на основу њихових планова. Сада је току сађење 3.500 садница беле тополе у коју су се поред радника „Војводинашума“ укључили и мештани Новог Села.

Ово је мала заједница са око 100 становника, па су према могућностима мештани дошли да помогну.

Фото: Dnevnik.rs

- Радосни смо што се овај простор у центру села где је некада била шума, опет пошумљава. Док је ту била шума стално смо имали кишу и ваздух је био лепши него сада. Радујемо се што се изнова пошумљава, а ми смо ту стално, помажемо ако треба и зими и лети. У Новом Селу је сада тешко живети, посебно од када је пропало наше пољопривредно предузеће, зато млади морају да оду у град да би радили, јер тешко је одавде из Новог Села путовати за Суботицу, Кањижу или Сенту. Било би лепо да се народ из града досељава овде, да наше село оживи. Услова за здрав живот има, само када би још било радних мерста - каже Иштван Конц из Новог Села.

Радост због обнављања шуме не скривају Ристо Комљеновић и други мештани, али се жале да је још пре неколико година затворена једина продавница, па у снабдевање морају у оближњи Ором. 

За разлику од прилика у Војводини која је једна од најмање пошумљених регија у Европи са свега 7,1 посто под шумама, Ново Село ће захваљујући шуми у центру села дисати пуним плућима. Просторни план Војводине предвиђа да још око 150.000 хектара буде пошумљено, а  према речима директора ЈП „Војводинашуме“ Роланда Кокаија, тренутно газдују на 130.000 хектара, па је највећи изазов наћи нове површине за пошумљавање.

- Можемо да пошумимо шумско подручје или пољопривредно земљиште, међутим, нико неће да се одрекне пољопривредне земље да би се пошумила. Зато велику одговорност и велику улогу у томе имају локалне самоуправе, да определе слободне просторе за пошумљавање. Овај простор у Новом Селу је могао бити пошумљен јер је у катастру предвиђен као шумско подручје, а Влада Републике Србије је определила овај терен у центру Новог Села на газдовање „Војводинашумама“. Из тог разлога настављамо да га пошумљавамо, а после и да водимо рачуна о шуми, јер није довољно само засадити дрво него мора да негује и одржава на адекватан начин у складу са шумарском струком - каже Роланд Кокаи.

Фото: Dnevnik.rs

На подручју којим газдује ЈП „Војводина шуме“ ове сезоне планирана је садња 700.000 до 800.000 садница на око 2.000 хектара. Кокаи каже да је до сада посао обављен на скоро 1.800 хектара где је засађено око 700.000 садница. Он додаје да је пракса да се површине под шумама које се посеку обавезно одмах морају пошумљавати. 

Текст и фото: М. Митровић

Иван Голдбергер
12.02.2020 • 10:55
Sve će to dodžši da polože i proteraju kroz odžak kao i posle rata.
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести