Банаћани виде шансу у производњи брикета

ЕЛЕМИР: Када су локални зрењанински медији, поткрај јесени, истраживали како ће се становници града на Бегеју грејати ове зиме, добили су одговор да ће они који не живе у становима и немају даљинско грејање

углавном користити чврсто гориво – дрва и угаљ. Готово нико није навео да ће стамбене и друге просторије грејати ложењем брикета, производа насталог од пољопривредних остатака. А баш у њима недавно основано предузеће „Еуробрикет“ из Елемира, једино те врсте на подручју града Зрењанина, види своју пословну шансу.

Сматрајући да ће производња брикета, иако на овим просторима тек у зачетку, временом постати све распрострањенија, имајући у виду укупне обрадиве површине у Војводини, с којих потичу сировине започели су производњу брикета од биомасе. Добили су средства захваљујући Гаранцијском фонду АП Војводине, а брикете производе од пшеничне, сојине и јечмене сламе, кукурузовине и сунцокретових љуспица, речју, сировине која се обнавља сваке године. Процена је да се код нас користи свега 1,5 одсто биомасе, премда смо један од њених највећих генератора у Европи.

Брикет је еколошко гориво произведено искључиво од пољоприврених остатака, од сламе, кукурузовине, соје… Његове калоријске вредности су такве да спорије гори, а ослобађа већу количину топлоте. Важно је и да не садржи никакве штетне материје, адитиве и везива, речено је „Дневнику“ у елемирском предузећу „Еуробрикет“.

Килограм брикета производи исту количину топлоте као 0,7 кубних метара гаса или 0,60 литара лож уља. Такође, једна тона брикета одговара енергетском садржају 4 – 4,5 кубика огревног дрвета или 0,9 тона угља.

Ж. Б.

 

Чист, сув, исечен

Брикет захтева мало складишног простора и идеалан је за потрошаче: чист, сув, има много мање прашине, не мора да се сече и практичан је за употребу. Важно је нагласити и да се пепео од брикета користи као органско ђубриво, објашњавају Елемирци.

 

petronije
13.11.2014 • 21:33
ali niste naveli da od dzaka briketa od slame ima dzak ipo pepela, kao i da je pepo tako fin da prosto leti po kotlarnici...
poljoprivredna gazdinstva verovatno mugu da pepeo iskoriste kao djubrivo ali šta da radimo tako puno pepela mi u gradu?

istina je da je kaloricna moc briketa od sojine slame i sacme izuzetno velika ali posle dva loženja zbog tako velike količine pepela vatra se ugasi...
EUR/RSD 118.3017
Најновије вести