Биће места и за ђачке екскурзије

ЧУРУГ: Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш

и подсекретар Жолт Сакалаш, састали су се јуче са председником Меморијалног друштва „Рација 1942” Миланом Радомиром, у Музеју жртава рације у Чуругу. Састанку су присуствовали и Чедомир Божић - председник општине Жабаљ, Лазар Чонкић - члан Општинског већа за образовање и омладину, као и Весна Стјепановић - председница Савета Месне заједнице Чуруг, Јасмина Јуришин - секретарка Меморијалног друштва „Рација 1942” и Лазар Каћански - члан Управног одбора МД „Рација 1942”.

Циљ састанка било је упознавање с планом за проширење поменутог музеја, за чије потребе је покрајински секретаријат у јуну, по Другом конкурсу за суфинансирање пројеката међунационалне толеранције у 2016. години, одобрио три милиона динара. Средства су  намењена за куповину објекта које се наслања на зграду Музеја жртава рације. У претходном периоду, радове на реконструкцији зграде финансирало је Министарство спољних послова Мађарске. Музеј жртава рације у Чуругу свечано су отворили председници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер, 26. јуна 2013. године. То је био историјски моменат помирења два народа. Секретара су домаћини на лицу места информисали о будућим радовима на проширеном објекту, о томе где ће се налазити изложбени простор, амфитеатар и друге просторије које ће омогућити боље функционисање рада музеја и Меморијалног друштва „Рација 1942”.

После састанка и обиласка музеја и проширеног објекта, делегација покрајинског секретаријата је у пратњи својих домаћина посетила и споменик невиним мађарским жртвама страдалим 1944. и 1945. године у Чуругу.

На крају посете, покрајински секретар је предложио да се размотри могућност организовања редовних посета ђака војвођанских школа музеју и споменику у Чуругу, јер је, како је рекао, „историја учитељица живота, зато будимо добри ђаци”.

EUR/RSD 118.4356
Најновије вести