Дигитално штампање плочица у „Този Марковићу”

КИКИНДА: Нова производна линија за дигиталну штампу керамичких плочица у Фабрици „Тоза Марковић” у Кикинди, у коју је уложено 450.000 евра, пуштена је у рад.

Директор Владимир Илић изјавио је да је ова инвестиција била неопходна како би се повећала производња и обезбедило позиционирање у самом врху технолошких могућности и квалитетнију производњу према захтевима тржишта. Илић је нагласио да је инвестирање у нову опрему први корак ка опоравку фабрике.

Покретању нове линије у фабрици присуствовали су покрајински секретари за привреду и енергетику Иван Ђоковић и Ненад Грбић и градоначелник Кикинде Павле Марков, а овом приликом фабрика је 1.000 квадратних метара керамичких плочица донирала граду.Кикиндска компанија која има традиицју 150 година и тржиште у 16 земаља, важна је како за кикиндску привреду, тако и за домаћу привреду уопште. Прошле године изишла је из стечаја и спроводи програм консолидације. За даљи развој и обезбеђивање услова за што боље позиционирање на тржишту кикиндска фабрика имаће пуну подршку Покрајинске владе, наглашено је на покретању нове производне линије.

- Инвестирањем у технолошки развој фабрике „Тоза Марковић” значајно подижемо конкурентност у домену грађевинске индустрије, пре свега фине керамике. Тиме се подиже ниво конкурентности на нивоу бранше, што значајно доприноси смањењу спољнотрговинског дефицита, а виши технолошки ниво производње отвара нова тржишта и јача извозни потенцијал -  рекао је покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић нада се да је ово само почетак инвестирања у кикиндској фабрици, што би за Кикинду свакако значило и отварање нових радних места, али према његовим речима то би у ширем значењу требало да буде пут привредног опоравка града, јер Кикинда то и заслужује.

У „Този Марковићу” најављују да у овој години предстоји значајна инвестиција у производњу и побољшање квалитета црепа у складу са захтевима тржишта, а најављена је и производња црепа већег формата. На линији за производњу црепа инвестираће се у замену пресе старе седам деценија. У овој години у „Този Марковићу” су планирлаи производњу и продају 32 милиона комада црепа и 2,1 милиона квадратних метара керамичких плочица.

М. Митровић

 

EUR/RSD 119.2094
Најновије вести