"Дневник" у стогодишњем селу - Томиславци

Дрворед багремова, косилица насред траве, трактори шпартају кроз село, обдаништанци циче од среће по поподневној спарини, старије комшинице на бициклима климају главом у пролазу, отрована пчела у руци пчелара, косоока бела мачка у ’ладовини, опанци, сунцокрети и Тито на зиду, бигл трчи за девојчицом, камени коњи испред куће, свеже офарбана ограда испред неке друге куће, креветић-љуљашка стара више од сто година, алат и бријачи са Солунског фронта... све ово је само део кадрова које смо забележили приликом недавне посете Томиславцима, кад скренете „на прво” лево од Бачке Тополе ка Старој Моравици.
1
Фото: Л. Радловачки

А паметном доста! Можда само да је Сунце смањило доживљаје и дозволило нам да дишемо без шкрги, угођај би био далеко потпунији.

Мештани кажу да су Томиславци мало село, „баш онако у коцку”, сви се знају, помажу, друже, а по потреби и жучно брзински израсправљају насред улице. Па, онда свак’ својим путем и мирна Бачка.


Фото: Л. Радловачки

Асфалтирати  све сеоске путеве

Када би мештанка Милица Милојевић, родом из Драгова, била „председница Томиславаца”, најпре би асфалтирала све сеоске путеве, а који „иду тамо иза села”.

- Живим на крају села скроз, и тамо су одмах атари! Да видиш, десет центиметара прашине има, то је хаос - показује прстима баба Милица, а додаје како би требао и пут од Бачке Тополе до села да се уради. - Мени овде иначе не недостаје ништа. Имамо лепо игралиште, терене за тенис, има много ствари... Али лепо би и било да народ и данас истера стада на пашњак, као некад.


- Људи се овде и даље лепо друже и слажу, помажу једни другима, има још увек људскости, нисмо толико отуђени - каже нам председница Савета Месне заједнице Томиславци Драгица Марић, додајући да су сви поприлично примили војвођански менталитет, па им је све фино, воле своје село и не желе да иду у веће градове. - Шта младе задржава овде? Па, неко то воли!

Кратко и јасно. А и та омладина им је баш добра; нема туча, нема крађа, вели председник месног Удружења пензионера Мирко Кораћ, нарочито поносан на то што Томиславци постају центар спортског света када се организују фудбалске утакмице или дружења на тениским теренима.

- Кад је утакмица, дође нам много народа, скоро је било преко 100 аутомобила, не можеш проћи - додаје Кораћ, па се пребацује на најдража му окупљања, пензионерске журке и путовања. - Сваке среде се састајемо и онда песма! Ми смо најбољи у односу на остала села наше општине.


Фото: Л. Радловачки

Од деце је најлепше учити!

Ако неко „газдује” Томиславцима, онда су то малишани названи „Воћкице” из сеоског вртића, огранка Предшколске установе „Бамби”. Приликом наше недавне посете, сасвим неплански, наишли смо на десетак деце који су усхићено обављали најхуманију и најдивнију дужност - скупљање лименки и чепова по селу, како би даљом рециклажом помагали болесној деци, али и обезбедили саднице за прављење ветрозаштитног појаса на путу од Бачке Тополе до Старе Моравице!

- Јако дуго ово радимо, почели смо још давно - узвикује малени плави чуперак, васпитачица Слађана Церовина додаје како већ десет година дају најлепши пример својим комшијама.

Сваког дана свако дете донесе бар по неколико чепова од куће, а повремено се организују и одлазе у комшилук од ког добијају припремљене кесе лименки или чепова. Деца, потом, све прикупљено носе бившем председнику Савета МЗ Томиславци Мирку Спасојевићу, а он даље одвози у бачкотополску еколошку организацију „Зелено звонце”.


Постоји још разлога због којих су Томиславци испред тих осталих села: имају пошту, амбуланту „реновирану као бомбон’ца”, вртић, малу станицу за откуп млека, балон салу, Дом културе, језерце, а и најближи су Бачкој Тополи.

Фото: Л. Радловачки

Лепота је у очима посматрача - илити мештана, али у праву је Марић кад то каже, мада, како смо сазнали, Томиславци су лепи и људима са стране, па се тако један човек доселио из суботичког Доњег Таванкута, а једна Вијетнамка је напустила и своју државу, па и Београд да би с вољеним била баш у овом бачком селу.

Сад, кад се све са терена слегне - изговорене речи и стечени утисци - Томиславци, или како год ово место из (југо)носталгије звали, могу да понуде и атар и индустрију, и културу и спорт, и обрисе прошлости и енергију будућности, помало локалпатриотизма и много више гостопримства.

Леа Радловачки

Анонимни
18.05.2022 • 15:23
Ja sam taj čovek koji se doselio iz Tavankuta,samo u pitanju je Gornji a ne Donji Tavankut ali nije to toliko ni bitno.Hteo bih se zahvaliti autoru teksta i hoš fodati da se nisam pokajao jer na svoj način meni i mojoj supruzi je ovde bajkovito.Pozdrav!
EUR/RSD 117.3221
Најновије вести