Добар одзив Сомбораца на имунизацију против ковида и грипа

СОМБОР: У Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“ је прошле седмице отпочела вакцинација против сезонског грипа, а у складу са препорукама које је дао Инстит за јавно здравље „Батут“, приоритетна група за вакцинацију против сезонског грипа су грађани старији од 65 година и они који имају хронична обољења.
grip vakcina, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У исто време на вакциналном пункту сомборског Дома здравља на коме се обавља вакцинација против Ковид 19 свакодневно се појави око 300 житеља Сомбора и околине не би ли се на тај начин заштитило од коронавируса.

Како кажу у сомборском Дому здравља, за сада је интересовање за вакцинацију против сезонског грипа велико, па је само за првих пет дана дато безмало 900 вакцина. Надлежни истичу да у овом моменту има довољно „торвакс флу“ вакцина које производи Институт „ Торлак“, које су намењене популацији старијој од 65 година, као и четворовалентних вакцина за које нема старосног ограничења.

Вакцинација, али против Ковид 19, се несметано одвија и на пункту сомборских здравствених радника, смештеном у простору затвореног базена спортске Градске хале „Мостонга“. Свакодневно Сомборце, али и житеље других општина, на овом пункту дочекују три тима лекара и медицинских сестара, па се не може говорити о неким гужвама или дужем чекању. Ових дана су и у Сомбор коначно приспеле одређене количине руске вакцине, што је омогућило и онима који су претходно примили управо „Спутњик В“ да обаве и такозвано бустер вакцинисање трећом дозом. Према речима др Здравка Хлодика, руководиоца ковид амбуланте Дома здравља и координатора масовне имунизације у Сомбору, готово половина пацијената, тачније око 60 одсто оних који обаве тестирање се покаже као инфицирано коронавирусом, па је вакцинисање насушна потреба у борби против даљег ширења пандемије.

- На вакциналном пункту града Сомбора свакодевно, сем недеље, од 8 до 15 часова се обавља вакцинација. Одзив је углавном око 300 људи на дан, од тога је 50 за прву дозу, најчешће „фајзер“, 20 до 50 људи је за другу дозу, док се око стотинак пацијената јавља за трећу, бустер, дозу – каже др Хлодик - Од почетка вакцинације одзив је добар, до сада је на овом вакциналном пункту дато укупно преко 76.000 вакцина што сматрамо својим успехом. Такође је приметно да се у последње време јављају и млађе особе тако да смо имали и вакцинацију средњошколаца, као и деце од 12 година – каже др Хлодик, још једном позивајући све грађане да се вакцинишу, пошто, према његовим речима, тренутно медицина нема други лек против короне сем вакцинације.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести