Добар путоказ за избор занимања

КАЊИЖА: Берза средњих школа одржана је по шести пут у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Кањижи, у оквиру које су се ученицима седмих и осмих разреда представили ученици

средњих школа из Кањиже, Сенте, Суботице, Чоке, Аде, Новог Кнежевца, Бачке Тополе, али и из Ашотхалома из Мађарске. Представници 18 средњих школа и Дом ученка из Суботице предочило је будућим средњошколцима могућности које пружају различите струке, али и занимања које пружају школе са четворогодишњим и трогодишњим образовањем. Просветни радници Беата Гулачи, Гордана Содић и други организатори и домаћини из кањишке основне школе кажу да је овакав начин представљања школа важан, јер су многи основни неодлучни када је одабир средње школе у питању, али и занимање којим ће се бавити у животу, тако да им је ово добар путоказ.

- На берзи им се пружа увид у могућности за даље школовање, шта могу да очекују током средње школе, али и након добијања дипломе - каже Содић.

Она додаје да им искуство након берзе показују да се многа деца баш после овог окупљања одлуче коју ће школу даље уписати. Деца из кањишке школе најчешће уписују средње школе у Сенти и Суботици, али неретко и у Ади, Новом Кнежевцу, Бачкој Тополи, па чак и Кикинди, где могу да бирају широк спектар разних занимања.

Ученици средње школе “Доситеј Обрадовић” из Новог Кнежевца су за берзу у Кањижи припремили за дегустацију разне посластице и гурманлуке, чију су припрему савладали у школи на смеровима за куваре и посластичаре. Директорка ове школе Милица Гајин каже да њихова школа има смерове из области трговине, угоститељства и туризма за образоване профиле кувара и посластичара са трогодишњим школовањем на српском и мађарском језику.

- Из подручја саобраћаја у Новом Кнежевцу деца се школују на српском језику четири године и постау техничари друмског саобраћаја, док се на мађарском језику образују возачи моторних возила у трајању од три године- каже директорка Гајин и додаје да су занимања која нуде атрактивна и да привлаче децу, јер се код четворогодишњег школовања за техничаре друмског саобраћаја о трошку школе стиче и возачка дозвола Б категорије, а код возача моторних возила за Б и Ц категорија - каже Гајин и додаје да су младима у угоститељству све више привлачна занимања кувара и посластичара, јер су успели да издејствују специјализацију на петом степену за оба смера, као и за конобаре.

- Након завршене трогодишње школе и три године рада, они могу да постану специјалисти у својој струци - напомиње Гајин.

У улози промотера средњих школи били су осим кувара и посластичара из Новог Кнежевца и фризери из Чоке, баштовани, цвећари, мајстори разних пољоприврдних, металских и других струка из школа из околине, који без проблема налазе запослење, или настављају даље школовање ако желе.

Текст и Фото: М. Митровић

 

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести