Филм "Дани дивова 2" награђен на „Чортафесту”

ИНЂИЈА: У сваком човеку се крије жеља за авантуром и потреба да време проводи у природи.
e
Фото: Pixabay.com

Сви се на себи својствен начин труде да испуне потребу за извесном дозом адреналина, али исто тако и најобичнија шетња може да буде прави и довољан ужитак. Филм о било каквој активности како спортиста, тако и ентузијаста и љубитеља акције у природи, може да се нађе у селекцији међународног фестивала планинарског и авантуристичког филма „Чортафест” који подједнаке шансе даје и аматерским и професионалним остварењима. У организацији Планинарског клуба „Железничар” из Инђије и уз помоћ Планинарског савеза Србије у Културном центру у том граду одржано је 13. издање ове манифестације.

– Ове године је конкуренција боља него претходних. На конкурс је пријављено 36 филмова из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Белгије и Аргентине и први пут смо морали да радимо селекцију да бисмо смањили број на 31 – рекао је Владимир Банић, председник ПК „Железничар” и организатор фестивала. Жири од осам чланова, чији је председник Исо Планић, председник Планинарског савеза Србије, одредио је добитнике три главне награде.


Ђаци највернији гледаоци

Додељене су и посебне награде на „Чортафесту”. За оригиналну музику  награда је припала Словенцу Јанезу Довчу за остварење „Једна за реку: Прича о Сави”. Дело „Потрага за гљивама” Слободана Лалића Делеа из Адашеваца код Шида заслужило је награду публике, док је признање за највернијег гледаоца додељено Средњој школи „Др Ђорђе Натошевић” из Инђије, која је организовала заједнички долазак ученика на пројекције.  


„Велики комарац” за филм преко 30 минута трајања додељен је Душану Несторовићу за остварење „Дани дивова 2”. Овај документарац прати подвиг двоје људи, Далибора Даничића и Јелене Филиповић, који су одлучили да пређу једну од најтежих планинских трка на свету Трку дивова од 340 км, са 25.000 метара успона за 150 сати у италијанском делу Алпа.

„Средњи комарац”, за дела од 15 до 30 минута, припао је аргентинском филму Пабла Аулита „Бесконачна граница” (El limite infinito) о човеку који од рођења није могао да хода, али је решио да прилагођеним бициклом стигне до највише тачке на Хималајима. Остварење „Пењање најтеже руте у Србији” (Climbing Serbia’s hardest route) у режији Флорента Дупон–Џошуе у ком се прати Игор Веселић у покушају да попење најтежи алпинистички смер у нашој земљи добио је „Малог комарца” (до 10 минута трајања).

 

К. Б.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести