Финансирање само по програмима

СОМБОР: Државни секретар за спорт Предраг Перуничић посетио је представнике спортских организација Сомбора у Спортском савезу Града Сомбора. Тема разговора био је

нови Закон о спорту, односно његова примена у последњих година дана када је донесен. Перуничић напомиње да је протекли период био период прилагођавања, а да се од фебруара Закон примењује у потпуности.

- Више од три хиљаде људи учествовало је у приппреми овог закона, а на народној скупштини Закон о спорту денет је без иједног гласа против - каже Перуничић и додаје да је то доказ колико је значајан спорт код нас. Он напомиње да су многе ствари промењене на боље његовим доношењем.

- Већ наредне године биће донета и Стратегија о развоју спорта за наредне четири године, а већ се раде упоредне анализе за период од протекле три године - каже Перуничић и додаје да је држава учинила уступак смањујући порезе онима, који улажу у спорт.

Спортисти плаћају дупло мањи порез на доходак грађања, како каже Перуничић, што је добро за спортисте, али је донекле ударац на буyет РС, а управо показује колика је снага спорта.

- Циљ закона је увођење реда у спорт, што је наметнуло и обавезу да систем финансирања буде јединствен на свим нивоима. Програмско финансирање се мора примењивати на свим нивоима власи, те се више неће финансирати поједини клубови и физичка лица, већ програми- напомиње Перуничић. Сви спортски колективи или организације дају спортском савезу предлоге који формира комисију за оцењивање програма, а након тога предлог доставља локалној самоуправи која на градском већу опредељује буyетска средства која иду реализаторима програма, односно предлагачима.

- Новац који држава даје мора бити контролисан и мора доћи до крајњег корисника - изричит је Перуничић.

М. Мћ.

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести