Изазов Пекићевог „Едена на Истоку”

КОВИН: Ако се по премијери сезона познаје, Аматерско позориште Ковин ће на себе сасвим сигурно поново скренути пажњу селектора Смотре аматерских позоришта и у 2017. години.

Кроз замршен филозофски текст драме „У Едену на Истоку“ позоришни редитељ Јован Грујић, прошао је веома вешто, дајући му у свом, доказано креативном, маниру и једну сасвим нову димензију.

Ковинска позоришна публика имала је недавно задовољство да погледа ову драму Борислава Пекића, коју је ансамбал Аматерског позоришта Ковин одлагао неко време, док она просто није сазрела у глумцима и редитељу. Бриљантне роле у представи „У Едену на Истоку” одиграли су Пеђа Булатовић и Милан Живковић, по оцени публике, апсолутно достојне професионалних глумаца. А све похвале и младој трочланој екипи коју је Грујић мимо изворног текста увео на сцену, како би добио и у динамици и у поруци.

Прича о прогонитељу и прогоњеном смештена је у једном санаторијуму, а у сведеној сценографији са само две парковске клупе, сва пажња је фокусирана на два главна лика. У дијалозима, трансформацијама, падовима и успонима и у самом гледаоцу се мења расположење да би на крају кулминирало дубоким уздахом и громким аплаузом.

Ковинци ће драму моћи да виде и у репризном термину, а по речима управнице позоришта, представа ће бити пријављена за јужнобанатску смотру позоришта, за идућу годину. Ковински позоришни аматери већ су навикли своју публику на добре комаде, те је тако овогодишња „Женидба” била најбоља представа у Јужном Банату, а потом и на покрајинској смотри побрала чак пет награда. Проверена сарадња искусних и мање искусних глумаца, са професионалним позоришним редитељем Јованом Грујићем, иначе Ковинцем, даје сјајне резултате на сцени, па се сад већ с нестрпљењем очекује и оцена стручне јавности.

В. Живков

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести