Изложба културног наслеђа српског народа у Архиву Војводине

Изложба слика „Путевима предака”, на којима су приказани пејзажи разних српских крајева, портрети значајних личности, детаљи из наших народних обичаја, историјских догађаја и други слични мотиви, отворена је јуче у Архиву Војводине.
1

Дела су настала на ликовним колонијама, одржаним прошле године на Поповици и ове под посебним условима – радом „од куће”, а стална тема „Путевима предака” представља културно наслеђе, историју, традицију и завичај српског народа.

– Изложбом представљамо целокупно богатство свих српских крајева, а на сликама видите мотиве из Војводине, Крајине, Херцеговине и друге – потврдио је председник Удружења „Српски крајеви” Славиша Рујевић. – Наше удружење настало је превасходно окупљањем око истоименог часописа, да бисмо касније организовали и друге активности, а све што радимо усмерено је искључиво на очување културног наслеђа српског народа – језика, културе, традиције... Иако ове године није било окупљања у колонијама, са задовољством се одазвао једнако велики број сликара.

Овогодишњу ликовну колонију и изложбу слика подржао је и Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

– У претходном периоду подржавали смо различите пројекте Удружења „Српски крајеви”, а с обзиром на чињеницу да је стална тема ликовне колоније и поставке завичај, историја и култура српског народа, сматрам да је веома значајно подржати такве пројекте јер дају посебан печат очувању богатог културног наслеђа српског народа – истакао је директор Фонда Душко Ћутило. – Наставићемо да подржавамо пројекте Удружења „Српски крајеви” и сарадњу на пољу културе, науке, просвете и спорта, а посебан акценат ставићемо на очување српског језика и ћирилице, као и етничког и верског идентитета српског народа.

Организатор изложбе је Удружење „Српски крајеви”, а осим Фонда за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, изложбу је подржао Архив Војводине.

– Наша установа постоји готово сто година и чува архивску грађу претходних 800 година, те имамо привилегију да угостимо и такве врсте програма и да таква дела видимо у нашем простору – нагласио је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић. – Овакви уметници и удружења више су потребни нама него ми њима јер без програма, изложби, поетских вечери и трибина, државне установе би биле само неке полупразне љуштуре. Овако добијамо синергију између појединаца, удружења грађана и државних установа, те на тај начин добијамо вредну и важну грађу, која ће можда привући и оне који никада нису посетили Архив Војводине.

Изложба ће бити отворена до 25. јануара и, поштујући прописане мере, моћи ће да се погледа у појединачним посетама, а путем интернета на сајту Удружења „Српски крајеви” њњњ.српскикрајеви.рс и сајту Архива Војводине њњњ.архиввојводине.орг.рс.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести