Мештани бирали шта да се ради

ЗРЕЊАНИН: Захваљујући пројекту „Партиципативно буџетирање” у свим селима на подручју града Зрењанина у овој години биће урађено нешто што су мештани изабрали као најважније. Житељи су предлагали и гласали,

 а кад су гласови сабрани, издвојени су пројекти који ће из градског буyета бити реализовани. Ако би се по изгласаним пројектима судило, највећи проблем у селима су неуређени домови културе и недовољан број дечјих игралишта.

У Арадцу су се одлучили за санацију зграде и реконструкцију ограде на стадиону, а у Банатском Деспотовцу ће бити уређен центар села, постављањем мобилијара и зеленила. Белоблаћани су сматрали да им је најважнија реконструкција Дома културе, а Ботошани постављање трибина на фудбалском игралишту.

Елемирци ће добити дечије игралиште, док је за Ечане најважније да им се ископају кишни канали. У Јанковом Мосту биће уређено купалиште, као и у Книћанину – првима на Бегеју, другима на Тиси. За грађане Клека најважније је постављање видео надзора у центру и на прилазима месту. У Лазареву ће бити уређен парк и изграђено дечје игралиште. За мештане Лукиног Села највећи проблем је уређење санитарног чвора на месном гробљу, па ће то бити и урађено.

Мештани Лукићева захваљујући овом пројекту санираће споменик Вељку Лукићу - Курјаку, а Меленчани ће уредити школско двориште.У Михајлову ће бити обновљен под и постављена нова бина у сеоском дому, а Орловаћани ће санирати дискотеку. Перлежани се се одлучили за изградњу дечјег игралишта, док ће Стајићево реконструисати просторије извиђачког одреда и клуба родитеља. Тарашани ће урадити пројекат за плажу, Томашевчани опремити Едукативни центар, а Фаркаждинци су као најважније изабрали санацију просторија месне заједнице.

Ченћанима је најважније уређење дела Дома културе и позорнице. Златица ће добити пешачку стазу у насељу од аутобуске до железничке станице. Мужљанци су одлучили да асфалтирају двориште старе „Пирош чизме” и да асфалтом пресвуку рукометно игралиште на стадиону „Лехела”.
Пројекат „Партиципативно буyетирање” заједно спроводе Град Зрењанин, БИРН и НАЛЕД, уз подршку Европске уније, а циљ му је да се грађани што више укључе у детектовање и решавање проблема у локалној заједници.

Ж. Б.
 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести