Митровачки гимназијалац Марко Пепелчевић добитник два признања

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Марко Пепелчевић, ученик првог разреда Митровачке гимназије, добитник је признања Покрајинске владе „Таленти 2022“ за освојено прво место на републичком такмичењу из физике и треће место на српској физичкој олимпијади, док му је претходне седмице уручена „Светосавска повеља“ Града Сремске Митровице. 
1
Фото: Приватна архива

Како каже овај талентовани младић оба признања му много значе, али да га је оно добијено од Покрајинске владе изненадило и уверило да се његов рад и марљивост цене и ван Сремске Митровице.

- Први пут сам се са физиком и такмичењем сусрео у шестом разреду основне школе. У том тренутку физику сам потпуно другачије доживљавао него што заиста јесте, а радозналост да истражим нов и непознат свет ме је привукла да се упустим у дубље истраживање те науке – објашњава Марко. - Такмичења су тада била одгођена због епидемије коронавируса, па иако сам се пласирао на државно такмичење оно те године није одржано. То ме није омело да наредне године, уз подршку професорке и менторке Ане Аларгић и професора Јанка Јовановића и захваљујући преласку из основне школе у Мачванској Митровици у Митровачку гимназију, успем да освојим другу награду на републичком такмичењу из физике. За мене је та награда имала огроман значај, јер сам је доживео као признање и за предходну годину. Након тога, сам уз помоћ мојих ментора и још већег труда освојио, за мене најзначајнију награду, прво место на републичком такмичењу из физике и пласман на српску физичку олимпијаду.

Фото: Приватна архива

Кајак за опуштање 

Марко се кајаком бави више од десет година, пре свега због здравља и физичког изгледа, али у последње време, у локалном клубу је пронашао уточиште где може да се опусти.

- Кроз млађе категорије сам имао запажене резултате на државним такмичењима, али ми се пре свега овај спорт допада јер имам прилику да се дружим с људима сличних интересовања – објашњава Марко. - Највећи изазов око усклађивања обавеза је проналажење баланса. Обавезе никад не могу бити савршено усклађене, најчешће „испашта“ одмор, али увек настојим да максимално испуњавам своја очекивања и да ни један сегмент не буде запостављен.


Током основне школе Марко је желео да се опроба на разним такмичењима како би открио која област му највише одговара. Окушао се у историји, српском језику, математици и хемији, те је освојио треће место на републичком такмичењу из математике и пласирао се на државно такмичење из хемије. Ипак, прва љубав му је остала физика и највише га занима електродинамика, јер, како појашњава, то је област физике која је пуна примера који нас окружују и врло је практична, а интересује се и за врло сложену квантну физику.

- Моја љубав према физици има дубоке корене у мом односу према математици. Још пре поласка у основну школу га је изградио мој ментор из математике др Радоје Павловић, који ми већ десет година помаже да боље разумем ту науку – каже Марко. – Његови часови су се увек базирали на томе како приступити проблему и како га разним методама решити из више углова. Наравно, тај приступ сам употребио и у физици и уродило је плодом. 

Марков савет за вршњаке који имају недаће са савладавањем физике је да јој не треба приступити као предмету који „треба да се научи“, него као предмету који треба да се разуме. Након завршетка средње школе планира да упише Електротехнички факултет у Новом Саду. 

С. Ковач

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести