Оријентиринг за дружење и надметање

КАЊИЖА: Омладински летњи камп који се крај Тисе у Кањижи одржава од 15. августа, вечерас завршава са радом.
д
Фото: Dnevnik.rs

У две смене обухваћено је 160 младих из 16 средњих школа с територије АП Војводине, који су се у оквиру омладинског летњег кампа опробали у такмичењу у оријентирингу и у другим разноврсним играма, приказујући своју агилност и вештине.

Циљеви ових активности јесу да се оснажи и негује фер игра, те да се развијају тимски дух и толеранција. Поред тога, на градској плажи Штранд у Кањижи, где је и постављен летњи омладински камп, млади су имали прилику да се друже, да стичу нова познанства, као и да заједно славе европске вредности.

Омладински летњи камп „Оасис” за средњошколце организује Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице АП Војводине, уз подршку пројектних партнера – Општине Киштелек (Мађарска), Општине Кањижа и Фонда „Европски послови” АП Војводине.

Камп је финансиран у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Мађарска–Србија, под називом „Комплементарни туристички развој Киштелека и Кањиже, заснован на природним ресурсима – као међуповезаним различитим елементима регионалног туристичког система”.

Учесници кампа су се у две смене у екипама које су састављене од средњошколаца из различитих места, различите националне и полне припадности такмичили у разним дисциплинама.

Фото: Dnevnik.rs

Претпоследњег дана кампа јуче су се екипе из друге смене такмичиле у оријентирингу, проналазећи задате локације у Кањижи.

- Супер се сналазимо, јер у екипи имамо ученицу из Кањиже која нам пуно помаже, тако да немамо тежак задатак да савладамо оно што је предвиђено - каже вођа екипе„Локвањи” Страхиња Гаврић из Бечеја - Камп је супер, Кањижа је супер, тако да се лепо такмичимо, проводимо и забављамо.

Жељана Нешебик из Србобрана и Анђела Ранковић из Бечеја напомињу да је њихова екипа мало спорија, јер не разумеју баш мађарски језик, али ипак успевају да пронађу задате локације у граду.

- Требало је да пронађемо Градску кућу, Ватрогасни дом и друге локације. Мени је заиста екстра, јер има много дружења и забаве, склапања нових пријатељстава. Занимљиве су нам игре на песку и игре на води у базену. Допада ми се јер су екипе мешовите, из сваког града су једна или две особе, па је то прилика да се боље упознајемо. Прија нам на овом топлом времену смештај у шаторима у природи - каже Жељана Нешебик.

У оријентирингу екипе су морале да пронађу 18 задатих пунктова и реше постављене задатке. На пункту у малом парку испред Градске куће у Кањижи требало је са једне гомиле разврстати три различите врсте бомбона. Данијел Станишић из Сомбора из екипе „Ред старс”, коју смо срели у малом парку у центру Кањиже, напомиње да су тек на половини пута у обиласку задатих локација.

- Екипа је одлична. Иако смо из различитих градова добро смо се уиграли. Дружимо се веома добро, што је најважније, а види се и да смо спретни. Ову гомилу бомбона разврстали смо на три врсте за рекордних 28 секунди, заиста делујемо шампионски - сматра Станишић.      

Свечано затварање кампа је данас на кањишком Штранду, након последњих игара спретности.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести