Отворени за нове идеје и пројекте

ТИТЕЛ: Мађарски културни центар основан је у Тителу ради остваривања циљева у области очувања националног идентитета, традиције и историјског

наслеђа мађарске националне мањине. Поред тога, циљ је да начин функционисања буде заснован на принципу отвореног универзитета са вишеструком наменом, за све видове едукације, одржавања стручних семинара изложби, концерата, разних врста креативних радионица.

Уређене просторије МКЦ свечано су у суботу отворили пресецајући врпцу потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш и председник Општине Тител Драган Божић. Међу бројним гостима били су и државни секретар у Министарству за образовање Анамарија Вичек, представници СВМ у Скупштини АПВ, чланови Мађарског националног већа, представници локалне самоуправе.

У склопу МКЦ функционише и мађарско културно уметничко друштво „Тиски цвет“ које има подружницу и у оближњем Локу, где припадници мађарске мањине чине више од 20 одсто становништва. Како нам је саопштио потпредседник МКЦ Лајош Ердег, ова установа отворена је за све који имају жеље и идеје и пројекте, којима се може допринети обогаћивању културног садржаја у тителској општини.

У оквиру центра редовно се одржава курс мађарског језика, за који влада велико интересовање, поред тога у наредном периоду се очекује и покретање курсева на другим језицима. Председница Мађарског културног центра у Тителу је Магда Латинкић, а потпредседници су Лајош Ердег и Имре Бобојчек. Руководство МКЦ се захваљује на помоћи локалној самоуправи Титела, која је препознала потребу за оснивањем овакве институције и потенцијале које она може да пружи заједници. Посебно се захваљују компанији „Си Агро”, која је донирала намештај за опремање учионице.

Ж. М.
 

EUR/RSD 118.4356
Најновије вести