Пекара чија векна може да се једе и седмог дана

БАЧКА ТОПОЛА: Слађана Гвозденовић, радница у пекари „Топ пек” из Бачке Тополе тврди да су најчувенији по хлебу, који праве по старој рецептури у пећи и да из целе општине долазе баш код њих по своју векну.
d
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Осим домаћег хлеба, праве и погачице са сиром, чварцима, а за недавно одржану Сармијаду где се правило чак 15.000 сарми, ова пекара је направила 500 килограма домаћег хлеба, како би сви гости ручали у сласт.

- Сав хлеб што смо направили се продао, а многи су носили и кући- каже Слађана и додаје да је тајна њиховог хлеба, осим рецепта, то што се пече на посебан начин, тако да може да траје и више дана, а да је укусан као првог, не губи на квалитету – вели Слађана.

Према њеним речима, хлеб је изузетно хранљив, јер је прави црни, а осим њега у понуди имају и ражени, хроно, хлеб од спелте, интегрални, ћабату, црни са семенкама и наравно бели хлеб. Власник најпосећеније пекаре у Бачкој Тополи, која се налази у самом центру, Шандор Кишкарев, тврди да су чувени и ван свог града, јер једини производе прави домаћи хлеб без адитива, бесквасном технологијом.

- Месимо хлеб са киселим тестом и печемо на старински начин, односно на дрва. То значи да ложимо унутар пећи, вадимо жар, оперемо пећ и стављамо тесто. Кад се хлеб испече, опет палимо ватру, опет вадимо жар, стављамо тесто и тако цео дан - истиче Кишкарев и додаје да су јединствени по начину припреме, и зато њихов хлеб може да се једе седам дана.

Кишкарев напомиње да од њиховог хлеба нећете имати горушицу, нити ће вас болети стомак.

- Најпродаванији нам је чисти црни хлеб, у ком нема трунке белог брашна. Не мешамо брашна, и бело користимо само у белом хлебу- напомиње Шандор.

Он каже да ражени хлеб праве по рецепту тако што користе 50 одсто раженог брашна, 50 одсто црног брашна тип 850, док црни хлеб праве од типова 850 и 1100.

- Пекара постоји већ осам година, били смо на разним сајмовима да се представимо и људи су одушевљени, добијамо само позитивне реакције- каже Шандор и додаје да су од ове године отворили и ресторан, те кад заврше са печењем хлеба, кувају сарму, пасуљ, буткице са киселим купусом, или кисели купус са димљеним месом, убаце у пећ, у којој се ручак крчка четири до пет сати.

Ресторан се отвара у 11 сати, а до десет увече, каже Шандор са поносом, све је продато и ресторан се затвара.

За протеклу „Сармијаду” спремали су се два дана, и то 600 сарми и 100 порција пасуља, које су до поднева све биле продате.

- Такмичили смо се са сармом од чистог говеђег меса, затим смо направили мало маснију и пикантнију, јер ми све радимо на старински, домаћински начин. Сами правимо и кулен, кобасице, свињокољску сарму такође, слану са пуно паприке, која је мало и љута, пикантна, али имамо и блажу варијанту за оне који воле класичну сарму- каже Шандор и додаје да су на такмичењу учествовали са три врсте сарме, али да је ипак најважније на манифестацији било дружење.

Маша Стакић

 

Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Тополи” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести