Поклоњена – скела стигла у Крчедин

КРЧЕДИН: Скела, поклон Мола, стигла је у Крчедин, да поново повеже ово село са оближњом адом. Одлуком Савета Месне заједнице Мол скела „Рибњак”, као што је „Дневник” већ писао,

поклоњена је Крчедину, у општини Инђија. Деценијама је саобраћала преко Тисе код Мола, али од изградње моста пре четири године више није била у употреби и чувана је на обали реке на сувом четири године.

Одлука о уступању скеле Крчедину, објаснила је Јелена Јакшић, председница Савета МЗ Мол, донета је након телевизијске емисије из које су сазнали да ово сремско село на обали Дунава има проблем и да им је скела неопходна.

- Савет МЗ Мол једногласно је прихватио предлог и спроведена је процедура да се скела поклони, јер од када је направљен мост на локацији између Мола и Аде није у функцији. Стоји на обали већ годинама и пропада – рекла је Јелена Јакшић.

Скела је закачена на бродић и почело је њено пребацивање низводно на ново одредиште на Дунаву у село Крчедин. Ово село је некада имало скелу која је у ратним годинама мобилисана и остала где је одвежена, тако да је од 90-тих без скеле. Сточари који држе стоку на Крчединској ади имају потребу за овим превозом, али скеле у Србији више нико не производи.

Заменик председника општине Инђија Милан Бодирожа истиче да је после 16 година скела поново у Крчедину.
- Захваљујемо се члановима МЗ Мол као и покрајинским и републичким органима који су нам у најкраћем могућем року исходовали неопходне дозволе и сагласност како би безбедно транспортовали скелу до Крчедина, а пре свега члановима Савета МЗ Крчедин. Примарни циљ скеле је транспорт стоке и људи до Крчединске аде, али ће она употпунити и туристичку понуду општине Инђија – нагласио је Бодирожа.

Скела ће у потпуној функцији бити већ на пролеће када ће бити стављена и у функцију промоције туристичке понуде овог дела Дунава. Она је већ постављена на Дунаву, између сремске обале и Крчединске аде, на бачкој страни. Поклон скела из Мола саграђена је 1963.године, у добром стању је и са првим пролећним данима превозиће преко реке на новој сремској локацији.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 118.2032
Најновије вести