Познати предлози Високог савета судства у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Високи савет судства је на прошлонедељној седници предложио да судија Златоје Анкић буде изабран за председника Основног суда у Зрењанину, а Ружица Трипић за председницу Прекршајног суда у овом граду. И Анкић и Трипић су тренутно вршиоци функције председника ових судова.
1
Фото: Dnevnik.rs

Златоје Анкић се већ дуже време налази на челу Основног суда у Зрењанину као вршилац функције. Очекивало се да ће прошлог лета, на седници Народне скупштине Републике Србије, коначно бити изабран за председника суда. Међутим, тадашња председница Одбора за уставна питања и законодавство и посланица посланичке групе „Александар Вучић – За нашу децу“ Јелена Жарић Ковачевић је крајем јула 2021. оспорила четири кандидата за председнике судова. Међу њима је био и Анкић.

Образлажући своју одлуку, Жарић Ковачевић је навела да постоје озбиљне информације које говоре о томе да ови кандидати не испуњавају основне услове или критеријуме за избор на место председника судова. Додала је да у њиховој каријери „постоје детаљи који посланике ометају да их подрже“. Стога је, одлуком председнице Вишег суда у Зрењанину Биљане Мартиновић, Златоје Анкић поново постављен за вршиоца функције председника зрењанинског Основног суда. Да ли ће овог пута у Скупштини Србије проћи предлог Високог савета судства, остаје да видимо.

Бившој председници Прекршајног суда у Зрењанину Мирјани Истрат та функција је престала у јулу прошле године, и то на лични захтев, због одласка у пензију. Одлуком председника Прекршајног апелационог суда, за вршиоца функције председника Прекршајног суда у Зрењанину постављена је судија Ружица Трипић.

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести