Рано откривање карцинома

ЗРЕЊАНИН: Последње три деценије није улагано апсолутно ништа у Диспанзер за жене зрењанинског Дома здравља „Др Бошко Вребалов”, да би тек у претходне три године била обновљена комплетна медицинска опрема,

констатовао је директор те здравствене установе Миодраг Субић. Дом здравља јуче су посетили градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и покрајински посланик др Предраг Матејин, а поводом куповине две нове хидрауличне столице, намењене за прегледе жена у случајевима који се тичу раног откривања карцинома грлића материце.

- Од средстава добијених од ЕУ опремили смо цитолошку лабораторију, вредну око четири милиона динара - истакао је Субић.

Подсећајући да је у току обележавање Недеље борбе против рака грлића материце, др Матејин је напоменуо да се се у последњих годину дана у зрењанинском округу повећава број жена које се одазивају на прегледе. Тако се од 7.500 жена, обухваћених позивима, њих 3.600 одазвало, што је пуно више у односу на ранији период. Том приликом откривено је седам случајева рака грлића материце и 60 преканцерогених стања.

- Улагање у здравље се вишеструко исплати и наша заједница је то схватила. Зато је гинеколошко одељење Дома здравља снабдевено модерном опремом која може да се ухвати у коштац са откривањем раних карцинома и предкарцинома - објаснио је Матејин.

Градоначелник Јањић је додао да локална самоуправа улаже значајна средства у здравствену заштиту, подсећајући да је у последње две године обновљен комплетан возни парк у Служби хитне медицинске помоћи, за чије потребе је набављено девет нових возила.

- Што се тиче улагања у Диспанзер за жене, све је почело на иницијативу одборница Скупштине града, окупљених у Женску одборничку мрежу. Само овде је до сада уложено два милиона динара - напоменуо је Јањић и подвукао да ће и у 2016. бити великих инвестиција у здравство.

Дом здравља „Др Бошко Вребалов” ће организовати акције и предавања током целе недеље. Прва акција планирана је за данас, када ће у центру града, од 10 часова, бити дељен промотивни материјал. У четвртак ће, у 13 сати, у Превентивном центру у Старој специјалистичкој поликлиници, здравственим радницима бити одржано предавање на тему скрининга рака грлића материце и вакцинације против инфекције хуманим папилома вирусом, а на исту тему предавање ће у 14 часова бити одржано ученицима Средње хемијске школе „Урош Предић”. У петак, у 16 часова, у Месној заједници „Граднулица”, предавање на тему скрининга биће одржано чланицама Удружења жена.

Ж. Б.

 

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести