Расте број пријава због насиља у породици

ЗРЕЊАНИН: Мештани Зрењанина прошле године заштитнику грађана нису поднели ниједну притужбу на националној основи, наводи се у извештају о раду заштитника грађана

који ће се сутра наћи пред члановима Градског већа.

Како се истиче у том извештају, Полицијска управа Зрењанин оцењује да је стање по питању међунационалних односа у граду на Бегеју добро, с обзиром на то да је у 2015. години у девет случајева евидентирано извршење кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње и нетрпељивости. Годину дана раније, односно 2014, забележено је седам таквих случајева.

Када је реч о подацима о стању безбедности, заменица заштитника грађана Зрењанина Славица Михаљица, која је потписала годишњи извештај, истиче да малолетна лица нису била посебан безбедносни проблем града. Прошле године евидентирана су 63 малодобна починиоца прекршајних дела, док их је 2014. било скоро дупло више – 112. Такође, поднето је 209 кривичних пријава против малолетних лица због чињења кривичних дела, што је за 74 мање у односу на две године раније.

– Највише пријава поднето је због кривичних дела имовинског карактера, тешке крађе, крађе, док се од осталих дела издвајају насиље у породици, ометање овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности или одржавања јавног реда и мира, као и неовлашћеног коришћења туђег возила – наводи Михаљица.

Заменица заштитника грађана се у извештају бави и насиљем у породици, па наводи да је лане у Зрењанину интервенисано у 660 оваквих случајева. То је пораст броја интервенција у односу на 2014. када их је било 495. Надлежном тужилаштву, због почињених кривичних дела насиља у породици, поднете су 262 кривичне пријаве.

– У протеклој години 442 особе су претрпеле насиље у породици, од тога 331 особа женског и 111 лица мушког пола, а када се ради о насилницима, евидентирано их је 436, од чега 373 мушког и 63 женског пола – истиче Михаљица.

Ж. Б.

EUR/RSD 118.4991
Најновије вести