Сваки трећи на плаћеној пракси

РУМА: На територији општине Рума живи по званичним подацима око 1.300 Рома, али тај број је по неким показатељима можда и двоструко већи. Општина Рума настоји да

створи боље услове за живот за све грађане, поготово за људе из осетљивих друштвених група. Тако је, између осталог, Рума започела пројекат „Више искуства за више могућности – јачање социјалне инклузије и запошљавање Рома”, за који је уговор потписала са делегацијом Европске уније у Србији. За овај пројекат ЕУ издвојила је 130.953 евра, а партнери Општине Рума у пројекту су Удружење Рома Руме и Кровна организација младих Србије.

У оквиру овог пројекта 90 младих Рома је прошло обуку на теме које се тичу запошљавања, а од тог броја њих 30 ће проћи двомесечну плаћену праксу у приватним и јавним предузећима општине Рума. Средства су обезбеђена у буyету пројекта.- Пројекат је пример како практично може да буде започет процес веће инклузије ромске популације и укључивања радно способних чланова друштва у свет рада.

Роми јесу равноправни кандидати за посао и јесу спремни да буду активни чланови друштва, с правом на једнаке могућности као и сви грађани Србије – рекла је Јелена Јовановић , покрајинска посланица.Она објашњава да су многи радно способни Роми на територији општине Рума неактивни, без знања о могућностима и начинима на који могу да се пријаве за конкретан посао.

- Чињеница  је да овај пилот пројекат који општина Рума реализује прва у Србији представља  шансу захваљујући којој ће млади Роми и Ромкиње унапредити постојеће знање, искуства и способности и тиме повећати своје шансе за запослење – нагласила је Јовановићева.
Посредник за запошљавање Рома у општини Рума Далибор Ћирковић истиче да постоји много предрасуда којима су свакодневно изложени припадници ромске популације.

- Управо је борба против предрасуда кључна порука и овог пројекта и практичан модел социјалне инклузије за остале општине у Србији. Одабрани ромски посредник за запошљавање може и знаће да мотивише младе и радно способне Роме да се више ангажују у тражењу посла, а пружање могућности да стекну радно искуство у јавним предузећима представља прилику да се представе могућим послодавцима као квалитетни радници. Срећни смо што је општина Рума препознала значај и важност пројекта– рекао је Ћирковић.

Љ. М.
 

 

EUR/RSD 119.2094
Најновије вести